Елена Нонева: С какви очи Корнелия Нинова иска да сяда на една маса с леви политически партии?

Сподели в социалните мрежи:

Елена Нонева е лидер на партия „Политическо движение социалдемократи“. Oт novapress.bg я за коментар относно отправената покана от БСП към левите политически партии и неправителствени организации за дебат по тема: Лява политика в следкризисен период

Г-жо Нонева, ръководството на БСП инициира кръгла маса на тема – Лява политика в следкризисен период. От Позитано 20 твърдят, че канят 30 политически партии и неправителствени организации от левия и лявоцентристки сектор. Вие получихте ли покана?

Не. В нашата партия не сме получили такава покана.

А, ако получите, ще седнете ли на кръгла маса с Корнелия Нинова?

Не. Отговорът ми е категоричен! Не бих седнала, като председател на партия „Политическо движение социалдемократи“ на независимо каква маса с Корнелия Нинова. Бяхме една от партиите, които буквално бяха изхвърлени от Коалиция „БСП за България“ от новото ръководство на БСП. Припомням, че 13 леви партии бяхме обединени с добра идейна платформа за развитието на левицата в България по времето, когато Михаил Миков беше председател на БСП. Програмата беше много добра и ако беше изпълнена, левицата щеше да е консолидирана днес. Можеше да правим и реална политика. Когато сме обединени сме силни и сплотени. Година след избирането на Корнелия Нинова за лидер на БСП нямахме никакъв диалог с нея и ръководството й, въпреки, че всички председатели на партиите от тогавашната коалиция сме правили опити за контакт. Тогава изпратих писмо с искане за разговор по конкретни политики, но така и не получих отговор, нито среща.

След като изгони по-голямата част от партиите в коалицията, с какви очи ще иска Корнелия Нинова среща с нас? И ще е интересно, дали изобщо ще поиска, защото тя много неща е говорила, откакто е председател на БСП, за срещи и формати, но няма нищо реализирано до момента.

Как си обяснявате, че едва сега протяга ръка към партиите от лявото политическо семейство?

Мисля,че е заради предстоящите избори за ново ръководство на БСП. Иска да се яви в ролята на обединител, но не виждам как ще ни обедини, след като е тя човекът, който разруши лявата коалиция. Анонсът й за кръглата маса е тенденциозно насочен към членовете на БСП, заради предстоящия конгрес, защото голяма част от тях искат едно силно ляво обединение.

Тук е моментът да вметна, че Корнелия Нинова си позволи за кметските избори да предложи на местните структури на БСП да работят с нашите структури по места без да проведе предварителен разговор с лидерите на бившите си коалиционни партньори от лявото политическо семейство. Едно такова решение е зад гърба ни. Не мога да допусна, че е възможно политически лидер на една партия да взима решение от името на други партии. Но се случи.

Изпадна ли БСП в изолация, след като Корнелия Нинова и екипът й затвориха вратите на партията за другите леви формации?

Нинова и екипът й изпаднаха в изолация не само спрямо другите леви партии, но мисля, че и в собствената си партия. Затова съм категорична, че Корнелия Нинова не е човекът, който би ни обединил. По отношение на коалиционната политика, това ръководство на БСП е изчерпало своите възможности. Политиката е механизъм с който да можеш да общуваш дори с опонента си, но да намериш решение за важни въпроси и реализиране на политики. Ако тази политика на разделяне остане, след няколко години от БСП ще остане само абревиатурата. И го казвам с огромно съжаление.

Използвам случая да поздравя всички членове на „Политическо движение социалдемократи“, по случай 20 години от създаването на партията ни.

Източник: novapress.bg

Може да харесате още...