Момчил Неков: Следващият председател на БСП трябва да води сплотяваща политика

Сподели в социалните мрежи:

Момчил Неков е бивш евродепутат от БСП. Член е на Националния съвет на БСП. От Novapress.bg е потърсен за коментар, относно случващото се в партията и спада на доверието в нея, който отчитат социологическите агенции.

Господин Неков според Вас, на какво се дължи спадът на доверие в БСП до 12 %?

От липсата на последователност в политиките на БСП. Това води до спад на доверието и чувството, че опозицията реално не стои на мястото си.

Това означава ли, че според Вас в момента ръководството на БСП се намира в някаква самоизолация, самодостатъчност?

Това, което виждам от местните избори насам е само разцепление. Това е сигнал към обществото, който води до спад на доверието.

Приемате ли тезата, че се е загледала сама в себе си и че е встрани от проблемите на хората?

По време на пандемията ние нямахме конкретни и ясно поставени въпроси – какво правим по време на самата криза; защо се сменя мнението на щаба и на Борисов всеки ден; един ден сме с маски, друг ден сме без; какво правим с икономиката на България, през този период и след него и др.

БСП има ли отговор на тези въпроси?

На мен ми се иска наистина да има отговор, а не да се фокусираме само върху темата – кой ще бъде председател, кога ще бъде проведен самият Конгрес и да се занимаваме с Устава. Уставът е процедура, процедурата трябва да бъде спазвана да се познава и да се действа спрямо това, което всички ние сме одобрили. Точка! Ако има друго тълкувание, то трябва да е бъде обърнато към органа, който следи за спазването на Устава.

Как гледате на това така наречено „решение на подпис“?

Такова решение няма в Устава. Заради това трябва да се свика редовно заседание на Националния съвет и там да се реши всичко, което предстои като вътрешно-партийни избори и Конгрес.

Знакови имена в БСП казаха, че Корнелия Нинова не трябва да се кандидатира за председател. Вашето мнение?

Не може да бъде отнето правото на Корнелия Нинова да се кандидатира за председател. Тя има много добри свои попадения през годините, но в случая тук е важно да излезем с политики за бъдещето.

Следващият председател трябва да е човек, който да може да контактува с всички крила вътре в партията, лидер, който да е мост и да балансира страстите, както и да отстоява обществения интерес, за да може да води сплотяваща политика. Трябва да е последователен в идеите и действията си, както и да дава път на хора – експерти, които искат да се доказват в защитата на социални каузи.

Политиките на БСП трябва да поставят в центъра хората с техните потребности.

Преди 3 години, Нинова се зарече да отстоява ключови социални политики. Посочете гласувани социални закони, предложени от БСП?

Аз смятам, че законопроекти от страна на БСП е имало. Колко добре са били изготвени е друг въпрос. Колкото и законопроекти да предлага опозицията, управляващите си гласуват това, което те сметнат за добре. Не е въпрос само в законопроектите и дали са приети или не, а каква партийна последователност имаш и дали си алтернатива на управляващите. Точно това е общественото мнение, че БСП в момента не е алтернатива.

Източник: novapress.bg

Може да харесате още...