Пленумът на БСП ще критикува и Борисов, и Нинова

Сподели в социалните мрежи:

За първи път след края на извънредното положение днес на „Позитано“ 20 ще заседава широкото ръководство на БСП – Националния съвет. В дневния ред са обсъждане на актуалната политическа обстановка, предложение за стартиране на национална подписка с искане на оставката на правителството на Бойко Борисов заради скандалите с връзките с обвиняемия бизнесмен Васил Божков, както и гласуване на бюджета на партията.

Социалисти обаче очакват чрез някое от гласуванията в съвета, в който по списък членуват 183 души, да има преброяване на гласовете в подкрепа на лидера Корнелия Нинова и тези на вътрешната опозиция. Макар и в дневния ред да няма точка за прекия избор на лидер, вътрешната опозиция може да иска прегласуване на взетото на подпис решение за определяне на новата дата за провеждане на вота – 26 септември.

Според социалисти макар и този вариант да застрашава легитимността на избора, Корнелия Нинова избрала решението да се взема на подпис, като е имало и обещания, защото при явно гласуване не било сигурно, че ще събере подкрепа.

В последните години Нинова неведнъж имаше проблеми със събирането на гласове за прокарване на решения на пленуми. За това й помагаше основно доскорошната й дясна ръка Кирил Добрев, който сега се очертава като неин най-сериозен опонент за председателското място.

Иначе броят на критиците на Нинова в пленума досега е бил около 50 души, сред които са бившите лидери на БСП Сергей Станишев и Михаил Миков, а също и Георги Гергов, Красимир Янков, Димитър Дъбов, Валери Жаблянов, Борислав Гуцанов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Антон Кутев и др. Зад нея е един от социалистите с най-голямо влияние в столичната партийна организация – Румен Овчаров.

Очакват се много критики срещу Корнелия Нинова – че БСП не била силна опозиция по време на коронавируса; че управлявала еднолично; че БСП е почти във фалит и др.

Източник: Дневник.бг

Може да харесате още...