Жители на Нов път: „Ако до 15 дни не започне работа по канализацията, излизаме на протест“ (Добро утро, Северозапад)

Сподели в социалните мрежи:

Месец след като община Видин започна ремонт на канализацията в ромският квартал на Видин, работата спря. А хората там са готови дори и на протестни действия заради разнасящите се в дворовете им и по улиците отпадни води. Останаха ли излъгани надеждите на хората за нормален живот?

Една година – от толкова живеещите на улица „Байкал“ търпят мизерни условия и страх от разпространението на пандемия заради фекалните води..

Параскева Колева – жител на Нов път
„Спим със жаби, ставаме със жаби. Ето ги документите, дето си плащаме редовно данъците. Не сме длъжни ние, дето си плащаме да търпим това заради тия дето не плащат. Те могат да намерят начин за да си ги вземат..“

Даринка- жител на Нов път
„Цяла вечер жабите, концерт слушаме, а имаме малки деца, а какво е било до вчера! Това блато беше в двора ми, всичко с лопата съм изхвърлила“

Ситуацията излиза извън контрол, когато има обилни дъждове.

Лиляна Стефанова – жител на Нов път
„Ето вижте на какво прилича двора. Това не е вода, това са лайна, извира от шахтите, това е зараза и това мирише..“

Асен Илиев – жител на Нов път
„Искаме да знаеме как ни водят. Квартал ли сме, гето ли сме ? Какво се случва, в 21-ви век, вижте как живеем. Утре като се изчисти тоя коронавирус, тук ще се развият некви други вируси.

„Говорим за болести, за корона! Най-голямата корона е тука, сериозно Ви казва. Да те е срам да ти дойде някой на гости“, каза пред камерата ни друг жител на квартала.

Преди месец Общината започна да отпушва канализацията в Нов път, жителите дори събраха средства за да платят на общи работници за почистването на шахтите. Работата обаче спира заради претенции на БДЖ.

Параскева Колева – жител на Нов път
„Намериха там запушени шахти и не дават да се копа за да ги отпушат“

Асен Илиев – жител на Нов път
„Бившият кмет ни остави да се оправяме 4 години. Вижте докъде я докарахме. Ако водата иде при тая жена, тя затваря, а ако аз затворя тази пътека, кво правим“?!

В подобна ситуация са още десетки улици в квартала, включително и центъра на Нов път.

Параскева Колева – жител на Нов път
„Моля всички, от които зависи това да вземат мерки, да се съкратят срокове и каквото е необходимо, в противен случаи се вдигаме и отиваме пред съвета и ще стачкуваме“

Хората дават на властта 15 дни гратисен период, които вече текат. Междувременно очакваме коментарът и на община Видин.

Може да харесате още...