Щабът: Ситуацията е сложна, връщаме маските на закрито

Сподели в социалните мрежи:

Връщат задължителното носене на маски в закритите обществени места. От утре мероприятията на закрито трябва да бъдат организирани с до 50% от капацитета на съответната зала, като задължително се носят маски и други предпазни средства. Това се отнася и за нощните клубове. Това заяви на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Поводът е рязкото покачване на случаите на коронавирус у нас през изминалата седмица. На закритите обществени места трябва да се спазва физическа дистанция 1,5 метра.

При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, като се спазва физическа дистанция. При останалите спортни състезания на открито трябва да бъде запълван капацитет до 50% от местата.

Засилва се масовият контрол по спазването на всички противоепидемични мерки, както по-горе посочените мерки, така и действащите в момента. До края на седмицата ще бъде решено дали да бъде удължена извънредната епидемична обстановка.

„Ситуацията е сложна, имаме реално увеличаване на броя на случаите“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Данните за Балканите показват, че в изминалата седмицата, в която България има най-високи стойности, на първо място по заболеваемост е Северна Македония 45,6% на 100 хил. население. На второ място е Албания – 12,9%, Босна – 11,9% Турция – 10,7%. Пето и шесто място България – 8,3%, Сърбия – 7,09% на 100 хиляди население.

Източник: BGONAIR.BG

Може да харесате още...