Удължават извънредната обстановка до 15 юли, Борисов: Демокрацията е за дисциплинираните

Сподели в социалните мрежи:

„Ако така продължат нещата, Кралев ще затвори стадионите“, заяви премиерът, цитиран от Bulgaria On Air.

Удължава се извънредната епидемична обстановка до 15 юли, заради увеличаващия се брой на случаите на Ковид-19. Това обяви премиерът Бойко Борисов на заседание на Министерския съвет. Промяната ще внесе здравният министър Кирил Ананиев.

„Безспорно мерките, които въведохме, вършат резултат. Поетапно отворихме всичко, умолявахме само за едно – да се спазва дисциплина. Демокрацията е за дисциплинираните. Връщаме маските, защото се вдига броят на заразените, за радост и броят на оздравелите. Ковид-19 не само не отмина като всеки грип, а ни заля“, посочи Борисов.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че ръстът в броя на заболелите и носителите на коронавируса от 9 юни насам е скочил 3,2 пъти. Но се правели и значително повече тестове. Преди дневният им брой бил около 1200, а сега – над 2000.

„След 9 юни има значително завишаване на хората, които са носители или болни от Ковид-19. Увеличение на заразените се отчита и при медицинския персонал. През този период няма да се налагат нови или стари тежки мерки. Ще заложим на тези, които прилагаме сега – забрана за влизане на територията на страната и карантина за влизане от определени държави, хигиена на ръцете, физическа дистанция от най-малко 1.5 метра, дезинфекция, носене на защитни маски на закрити места, дистанционна работа, ограничаване на събиранията и масовите мероприятия. Силно ще завишим контрола, каза Ананиев“, отбеляза Ананиев.

Борисов предупреди, че ако хората не започнат да спазват дистанция и не носят лични предпазни средства по стадионите и в нощните заведения, те може да бъдат затворени повторно.

„Какво направи публиката по стадионите? Струпа се накуп, без маски. Ако така продължат нещата, Кралев ще затвори стадионите. Отворихме и дискотеките да се забавляват“, допълни той.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подкрепи решението като каза, че Ковид-19 е вирус, който продължава да е с неизяснен произход и неизвестна инфекциозност.

Финансово-икономическите мерки ще продължат, увери Бойко Борисов.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria On Air

Може да харесате още...