126 безработни лица от област Видин ще бъдат включени в Регионалната програма за заетост

Сподели в социалните мрежи:

Това стана ясно на провелото се днес заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, съобщиха от пресцентъра на Областният управител.

В началото на срещата, заместник-председателят на комисията Лъчезар Попиванов уточни, че средствата за област Видин, които са осигурени от държавния бюджет за работна заплата на наетите лица, са в размер на 333 465,00 лв., а разпределението им по общини е направено по методика, одобрена от членовете на Комисията по заетостта към ОСР на 91-вото заседание.
Община Видин ще осигури работа на 24 безработни лица, Белоградчик – на 9, а в Димово ще започнат работа 11 лица. В община Ружинци ще бъдат наети 22 лица на 4-часов работен ден. По 8 лица ще бъдат наети в общините Брегово и Кула. В Чупрене ще бъдат назначени 10 лица – 8 от тях на 4-часов работен ден, в Грамада – 7, в Ново село – 3, в Бойница – 2, в Макреш – 12 лица на 4-часов работен ден. За Областна администрация Видин са одобрени 10 места.
През настоящата година със средствата ще се финансира осигуряването на субсидирана заетост за не по-малко от 3 и не повече от 4 месеца, като срокът за изпълнение на програмата е до 11.12.2020 г. Целта на Регионалните програми за заетост за 2020 г. е осигуряване на заетост и социална интеграция на безработните, което ще спомогне за намаляване на безработицата, повишаване качеството на работната сила и преодоляване на негативните тенденции на пазара на труда.

В програмата ще бъдат включени безработни лица от следните целеви групи:
Безработни младежи до 29 г. с подгрупа до 25г. младежи, които нито се обучават, нито са заети;
безработни над 50-годишна възраст;
безработни с ниска или с нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности в т.ч. безработни с ниско образование (включително от ромски произход);
хора с увреждания;
продължително безработни лица;
лица извън работната сила, желаещи да работят в т.ч. обезкуражени лица.

Проектът на Регионалната програма за заетост на област Видин за 2020г. е разработен от временна комисия, сформирана със заповед на Областния управител и на днешното заседание бе представен и одобрен от членовете на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие.
Одобрената Регионална програма за заетост на област Видин 2020г. ще бъде изпратена за утвърждаване от министъра на труда и социалната политика в началото на следващата седмица.

Може да харесате още...