Задържаните началници на ГДБОП са били в контакт и с чужди служби

Сподели в социалните мрежи:

Установена е организирана престъпна група, която е действала от началото на 2017 г. до неутрализирането ѝ в петък. Безпрецедентно разкрихме корупция на най-високи нива на служители, чиято професионална ангажираност е била свързана с противодействието на наркотрафика в страната и чужбина. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Участниците в групата са четирима, трима са от системата на МВР. Двама от тях заемат висши ръководни длъжности за борба с наркотиците. Те са били ръководители на всички служители на МВР, свързани с борбата с наркотиците“, казват от прокуратурата.

Третият задържан е бил разузнавач първа степен. Четвъртият участник, несвързан с МВР, е бил посредник за получаване на парите“, допълни още говорителят на главния прокурор.

„Засегнат е международния авторитет на страната ни, заради факта, че обвиняемите лица са осъществявали контакт с чужди служби. В резултат на престъпната дейност са били провалени редица производства в страната и чужбина, заради предоставяне предварителна информация за разследвания“, каза Милева.

Тя обясни, че дейността на групата е била в няколко направления:

„Получаване на подкупи от лица, занимаващи с наркотрафик, т.нар. осигуряване на чадър. Второто направление е получаване на подкупи за неутрализиране на конкуренти. Третото – предоставянето на предварителна информация по различни разследвания“.

След получаване на подкупи от страна на началниците в ГДБОП е започвано образуване на преписки и оперативни дела срещу конкретни лица. Групата е разкрита със съдействието на лице, изнудвано и през годините е давало подкупи на началници на сектор „Наркотици“ в ГДБОП в размер от 5 000 до 10 000 лева. Същият е получавал информация кога, къде и как да се укрие, за да не бъде задържан от правоохранителните органи.

Предвиденото наказание е от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба и лишаване от права, обяви наблюдаващият прокурор Георги Николов. Спецсъдът ще разгледа поисканата мярка задържане под стража.

Източник: Bulgaria ON AIR

Може да харесате още...