Скандалът с охраната на Доган и Пеевски придобива уродливи размери

Сподели в социалните мрежи:

Скандалът с охраната на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и на депутата от Движението Делян Пеевски се оказа по-голям от очакваното. Двамата се пазят по странни правила и по необичайна симбиоза между частни фирми и държавната служба, като Движението предоставяло коли, а пък НСО плаща заплатите на охраняващите офицери, но само защото ДПС не можело да прави това по закон. Това се разбра от изявление на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ пред “Дарик”.

След Нова година ДПС ще поиска промени в работата на НСО.

„Сега да ви кажа каква е сегашната картина и какво ще предприемем. За сегашната картина само да ви кажа – ние коли и техника самите ние си предоставяме на НСО, можете да го проверите, от години наред, на ДПС. И за господин Пеевски, и за господин Доган. Можете да проверите, тя е публична информация, години назад. Колите са наши. Единственото, което се осигурява, са заплатите, защото ние няма как като партия да плащаме заплати на служители на НСО. Нали ме разбирате? И от тази гледна точка, самите ние като ДПС веднага след Нова година ще предприемем законови промени, особено за НСО, не за нещо друго, не може да се експлоатира една такава тема. Когато става въпрос за сигурността на български граждани, когато са застрашени, някой да експлоатира темата. Друг е въпросът, че години наред техниката сме я доставяли ние. Единственото нещо, което се заплаща, са заплатите на служителите“, обяви в прав текст Карадайъ. (Изказването е без редакторска намеса, бел. на “Сега”).
Не е ясно по какви точно правила високо специализирани и високоплатени офицери се возят на частни коли, за да пазят например частно лице като Ахмед Доган. Не става ясно и на какви законови основания изобщо НСО ползва частни коли, за да пази заплашен депутат.

Карадайъ разкри и какви промени в закона за НСО ще иска ДПС. „Ние ще предложим трите институции – премиер, президент и председател на Народното събрание, да бъдат охранявани, но не и техните секретарки, съпруги и съпрузи, портиерки”, каза Карадайъ. Другата промяна ще бъде свързана с осигуряването на закрила на застрашени лица. Тези, които могат да си позволят, ще осигуряват средствата за защитата си на НСО.

Повод за изявленията на Карадайъ станаха думите на държавния глава Румен Радев, че Ахмед Доган и Делян Пеевски не бива да ползват държавна охрана, защото могат да си позволят да си осигурят защитата сами.

”Предсрочните избори не са цел или самоцел, както и властта не е цел или самоцел за ДПС. За ДПС изборите или властта са инструмент за постигане на цели. Ние трябва да си определим приоритетите на страната и оттам нататък да търсим начин за постигането на тези цели. Тогава наистина ще са необходими.”, каза още Карадайъ.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Водещ: Води ли този безспорен принос след себе си задължение българската държава да го пази с НСО – въпрос, който постави президентът по-рано в разговора, който имах с него. Той каза, че ако не зависеше от правителството, а от него, управлението на тази служба, Ахмед Доган и Делян Пеевски не биха били пазени, защото за такива лица, които не заемат трите най-висши държавни постове и по презумпция са охранявани, а се взима решение само при застрашеност, трябва да се отчита и техните материални възможности сами да си платят охраната.

Мустафа Карадайъ: Да. Тъй като по този начин се зададе въпросът, аз искам по същия начин да мога да отговоря. Въпросът се зададе – да, приносът на Ахмед Доган по пътя на демокрацията и преди 30 години за идването на демокрацията в България, и начинът, по който дойде демокрацията в България, по по-различен начин от другите балкански страни, нали ме разбирате за какво говоря? Говоря за българския етнически модел, говоря за мирния преход, говоря за онова, което преди 30 години всички оценяваха в България като най-кризисна ситуация в България от конфликти…

Водещ: Отивате натам, че благодарността на България ще се изрази в охраната?

Мустафа Карадайъ: Не, не отивам натам. Но двете теми, тъй като са различни, а вие ги смесихте в една тема, в един въпрос, аз искам двете теми да ги отгранича. И благодарение на господин Ахмед Доган, благодарение на българския етнически модел, благодарение на ДПС, ние направихме мирен преход към демокрация – нещо, което е по-различно от другите балкански държави, като виждаме и в момента какво напрежение има там и каква история имат те за последните 30 години. Но от друга страна, законът е ясен, че държавата трябва да осигури сигурността на застрашени лица в страната и има една комисия, която оценява. Сега да ви кажа каква е сегашната картина и какво ще предприемем. За сегашната картина само да ви кажа, ние коли и техника самите ние си предоставяме на НСО, можете да го проверите, от години наред.

Водещ: Става дума ДПС като партия?

Мустафа Карадайъ: Да, ДПС. И за господин Пеевски, и за господин Доган. Можете да проверите, тя е публична информация, години назад. Колите са наши. Единственото, което се осигурява, са заплатите, защото ние няма как като партия да плащаме заплати на служители на НСО. Нали ме разбирате? И от тази гледна точка, самите ние като ДПС веднага след Нова година ще предприемем законови промени, особено за НСО, не за нещо друго, не може да се експлоатира една такава тема. Когато става въпрос за сигурността на български граждани, когато са застрашени, някой да експлоатира темата. Друг е въпросът, че години наред техниката сме я доставяли ние. Единственото нещо, което се заплаща, са заплатите на служителите.

Водещ: Какво ще предложите след Нова година?

Мустафа Карадайъ: Ние ще предложим трите институции – президент, премиер и председател на Народното събрание, да бъдат охранявани от НСО, но не и техните секретарки, не и техните съпруги, съпрузи, портиери – разбирате ме за какво говоря. Защото виждаме и екскурзии, и бутици, и какво ли не със служба НСО да се организират. Но ще оставим застрашените лица, след решение на комисията, сигурността им да се осигурява от държавата, от НСО. Но тези, които могат да си го заплатят, да имат възможност и да си го заплащат в цялост. Защото частна охранителна фирма няма правото и не може да даде онази сигурност на застрашеното лице, всички ние знаем.
Водещ: И какво, ще се взимат данъчни декларации за имущество ли, кой може и кой не може?

Мустафа Карадайъ: Да, всеки си подава данъчна декларация и имуществото е ясно.

Водещ: И над определена сума, ако имаш доход, да си плащаш?

Мустафа Карадайъ: Да. Нещо повече, и този, който може да си осигури заплащането, да може да си го заплаща. Но веднага ще добавим и друго, защото имаме и специални служби, имаме техни ръководители, имаме техни служители. Когато те са застрашени, а самите те не могат да си осигурят заплащането, нали ме разбирате, тогава поне службата да може да им извърши това заплащане. Така или иначе ние сме с идеята не да се упражняват на наш гръб, пак да търсят някакви критики, ей така да пускаме теми в пространството…

Водещ: Тоест вие искате Доган и Пеевски да могат законно да си платят за услугата охрана на НСО?
Мустафа Карадайъ: И не само те.

Водещ: А защо да не си наемат една охранителна фирма?

Мустафа Карадайъ: Нали ви казах – нито една частна охранителна фирма не може да даде тази сигурност, която може да даде държавата. Нещо повече, те нямат правото да ползват оръжие на една спирка, на едно кръстовище дори да ви спрат с частна охранителна фирма, техните действия са тотално ограничени. Така че тук отговорността на държавата, включително и за вашата, и за моята сигурност, нали ме разбирате, за публичните лица, когато са застрашени след решение на комисия, комисията, когато е оценила, че има български граждани, които са застрашени, и особено когато става въпрос за действащи, за бивши политици, особено пък когато може да става въпрос за дейността на бивши политици, защото тази отговорност ти да изведеш по този начин мирен преход да направиш след Възродителен процес, след експулсиране на 360 000 души за 2-3 месеца, което ние го наричаме етническо прочистване, и ти при пресните гробове да направиш мирен преход, да убедиш общността да се откаже от реваншизъм и мирен преход да направиш, нали знаете, че може и нечии геополитически интереси да са накърнени?

„СЕГА“ ПРИПОМНЯ:

АПЕЛИ ВМЕСТО ОБЯСНЕНИЯ

Само преди няколко месеца Националната служба за охрана (НСО) излезе със странна позиция за причините да охранява частно лице като бившия председател на ДПС Ахмед Доган или настоящия депутат от ДПС Делян Пеевски. Двамата бяха заснети с охрана на НСО при гласуването на последните местни избори.

След като медиите започнаха да задават въпроси, НСО пусна следното съобщение на сайта си:

„По повод традиционно повишения интерес относно реализирани от Националната служба за охрана (НСО) функции и правомощия по Закона за НСО, Службата напомня, че разпоредбите на Закона за защита на класифицираната информация ограничават възможностите на НСО да предоставя информация за конкретно охранявано лице.

Разгласяването, в т.ч. потвърждението или отрицанието, на факти и обстоятелства относно оперативно изпълняваните задължения на Службата, включително посочването на конкретни охраняеми лица, ще постави под условие спазването и на духа, и на буквата на закона, в чиито обхват попада дейността на Националната служба за охрана.

Като проявява пълно разбиране към обяснимия от гледна точка на моментния публичен дневен ред интерес, НСО е длъжна да заяви, че и занапред ще се придържа стриктно към разпоредбите на приложимото законодателство за дейността на Националната служба за охрана и за защита на класифицираната информация.

Националната служба за охрана отправя апел към медиите и към гражданите да проявят разбиране към принципите, към които НСО е призвана по закон да се придържа, включително спазване на Конституцията, законите и международните договори, по които Република България е страна; зачитане правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство; политически неутралитет (чл. 3 от Закона за НСО).“

Без да прави компромис с прилагането на законодателството Националната служба за охрана ще продължи да полага усилия за повече откритост, отзивчивост и акуратност в подкрепа на обществената функция на медиите и винаги в интерес на сигурността на българските граждани.“

Източник: Lentata.com

Може да харесате още...