От „Възраждане“ във Видин поискаха заличаване на прокуратурата (видео)

Сподели в социалните мрежи:

„Това вече не е държава, а колония“, коментира пред камерата на МС – Валери Сираков.

„Коя прокуратура говори сега? Тази, която каза, че при регистрацията няма проблем или друга“, допълни Ненчо Нешев.

Вчера стана ясно, че Софийска градска прокуратура внесе иск в СГС за заличаване на на регистрацията на политическа партия „Възраждане“ и нейното разпускане, съобщава в. „24 часа“, позовавайки се на информация от държавното обвинение. Искът е факт след проверка по сигнал. По предварителни данни, има основания за заличаването на „Възраждане“ заради следните нарушения:

1. Деклариране на неверни данни за присъствието на най-малко 500 граждани с избирателни права на Учредителното събрание на партията. Установено е, че към датата на провеждането на Учредителното събрание има данни за 86 лица, които са били извън територията на страната, а са вписани като учредители.

2. 108 от лицата, чиито имена фигурират върху декларации като учредители (общо 580 души), са заявили, че подписите в списъците не са техни. 87 лица са заявили, че не са подписвали Декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии. Други 120 лица са заявили, че изобщо не са присъствали на Учредително събрание на ПП „Възраждане“, твърди прокуратурата.

3. Държавното обвинение казва и, че двама души, които са подали декларации с подписи като участници в Учредително събрание, всъщност са били мъртви. От заверени препис-извлечения от актове за смърт е констатирано, че същите са починали през юни 2014 година, а събранието е проведено на 2 август, 2014 година. Въз основа на материалите от образуваната преписка в СГС е изготвена и внесена искова молба за образуване на дело. След насрочването му същото ще бъде разглеждано в открито съдебно заседание с призоваване на заинтересованите страни.

Може да харесате още...