Коронавирусът във Видин: След бума на заразени, обстановката се нормализира (ВИДЕО)

Сподели в социалните мрежи:

226 са положителните за коронавирус във видинско от началото на кризата с пандемията. Последните 3 -ма дали положителни проби скоро ще бъдат излекувани, тъй като вече са на лице първите им отрицателни резултати. Как се стига до там, че регионът се превърна в огнище, а два месеца по-късно ситуацията се нормализира ? Калин Иванов потърси отговорите..

Всичко започна през март, когато бе на лице първият случай на КОВИД-19.
66 годишен мъж от Дреновец е първият заразен. Две седмици по-късно ситуацията излиза извън контрол. а всички заразени по един или друг начин са имали контакт с областната болница.

д-р Ивета Найденова – прокурист на МБАЛ „Света Петка“
„От началото на пандемията до сега през МБАЛ „Света Петка“, са преминали 43 души с COVID-19″

Още толкова са заразените от медицинския персонал в лечебното заведение. Заразата се пренася и в социалните институции и така огнищата стават 4. Двата социални дома в Орешец и Кула и дом за настаняване на деца с увреждания във Видин.

Основното огнище остава видинската болница. Както от лечебното заведение, така и от контролните органи признават, че лекарите в болницата са подценили ситуацията.

д-р Венцислав Владински – директор на РЗИ – Видин
“ Eдно е сигурно. Заразата е дошла от вън, така че проучваме случая“

Два месеца по-късно според властите ситуацията е спокойна.

д-р Ивета Найденова – прокурист на МБАЛ „Света Петка“
„Персоналът, който беше заразен, се завърна на работа на 100%. Няма нови заразени“

По данни на РЗИ от началото на пандемията са направени 3 хиляди PCR теста, което на базата на населението на региона от около 60 хиляди души идва малко над 1%.

И равносметката, която направиха институциите:

д-р Венцислав Владински- директор на РЗИ -Видин
„Местното РЗИ си свърши перфектно работата. Самите огнища бяха изолирани в самия момент. Не сме се бавили, тогава работехме денонощно за да се спре разпространението“

А равносметката за болницата – Министърът на здравеопазването поиска оставката на директорът й, д-р Цветан Василев.

д-р Ивета Найденова – прокурист на МБАЛ „Света Петка“
„Получено е писмото от министерството, в момента се подготвят документи, ще се раздадат покани на Общините, които са акционери, ще се насрочи заседание на борда на директорите и ще се смени ръководството“

За момента спряганото име за нов директор на МБАЛ „Света Петка“ е именно на прокуристът – д-р Ивета Найденова. Ако това се потвърди, тя ще има нелеката задача да вкара болницата в нормален ритъм и да потуши напрежението сред медиците, които по време на пандемията, депозираха молби за напускане.

Може да харесате още...