РЕШЕНО: Пет министерски рокади в кабинета Борисов 3

Сподели в социалните мрежи:

Решението кои министри да бъдат сменени е взето на Коалиционен съвет, предаде НОВА.

Кирил Ананиев е предложен за поста на финансовия министър Владислав Горанов. За министър на здравеопазването е номиниран шефът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов. Коалиционните партньори предлагат вътрешното министерство да поеме настоящият директор на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, а начело на Министерството на туризма да застане вицепремиерът Марияна Николова. Емил Караниколов пък трябва да бъде заменен от заместника си в Министерството на икономиката Лъчезар Борисов, смятат управляващите.

Предложенията бяха представени от премиера Бойко Борисов след провелия се в четвъртък сутринта Коалиционен съвет. Министър-председателят обяви и мотивите за важните решения.

„Горанов постигна много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса защо контролът върху Комисията по хазарта е бил занижен в продължение на 5 години”, каза премиерът.

За вътрешния министър, Борисов обясни: „Младен Маринов го сменяме първо, защото някои от действията на полицията по време на протеста категорично не отговарят на моето разбиране за отношение към протестиращи хора. И второ – защото на „Росенец” имаше заявен протест и те трябваше да организират протичането му, така че да не възникват подобни скандали и да го отнасят хора, които нямат нищо общо с този процес. Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват”.

„Караниколов се справя добре в много сфери, но започнах да чувам за неща, които се случват министерството. Те са свързани с раздадени бонуси или грантове. Искам контролът там да бъде изключително строг”, категоричен бе Борисов.

Относно неговите собствени планове за бъдеще в политиката, премиерът каза: „След мандата аз отивам да си ръководя партията, да си укрепваме структурите, защото сега всички ни ръфат отстрани, тъй като ние на 100% сме ангажирани с правителството. В момента контролът в ГЕРБ е занижен, защото всички уважавани хора са или депутати, или кметове, или фигури в кабинета”.

Източник: НОВА ТВ

Може да харесате още...