Община Видин купува контейнери за смет със заем за 850 000 лв.

Сподели в социалните мрежи:

Общественото обсъждане за поемането на дългосрочния дълг се проведе в залата на Общински съвет, където присъстваха заместник – кметовете по финансово стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие и устройство на територията и развитие на инфраструктурата Цветомира Илиева и Светослав Скорчев, началникът на Отдел „Екология, инфраструктура и инженерни мрежи и съоражения инж. Светла Ангелова, Емилиян Евтимов – ръководител Звено „Чистота“, граждани и др. „Към настоящия момент на територията на цялата Община са разположени около 1 000 метални контейнера с вместимост 1100 литра тип „Бобър“ и около 5 000 пластмасови контейнера – 240 литра. Състоянието им е лошо и имат нужда от подмяна. Те не са наша собственост, а са взети под наем, което допълнително усложнява ситуацията“, заяви Скорчев и допълни, че месечният им наем е в размер на 15 840 лв. с ДДС. Заместник – кметът Цветомира Илиева изрази мнение, че поемането на дългосрочния дълг няма да затрудни финансово Общината.
В следващите месеци ще се създаде собствена фирма – общинско дружество – „Озеленяване, чистота и строителни дейности“, като се очаква тя да заработи от следващата година.
Предстои да бъде пусната първата обществена поръчка за доставка на нови машини за метене, миене, събиране и извозване на сметта. С отпуснатите от Предприятието за управление на дейностите за опазване на околната среда пари ще бъдат закупени общо 990 броя метални контейнери и 10 пластмасови тип „Ракла“ – 1,1 м3, а така също и 5 000 пластмасови контейнери от 240 литра. Условията за погасяване на финансовото задължение са приемливи за Общината. Договорен е гратисен период една година и срок за възстановяване – четири години, с възможност за предсрочно погасяване, като главницата ще се покрие със собствени бюджетни средства.
Окончателното решение за поемането на дългосрочния дълг ще трябва да се разгледа и гласува на сесия на Общинския съвет след един месец.

Източник: Пресцентър

Може да харесате още...