КОВИД-19 отмени видинския панаир! Редица фестивали обаче остават (ВИДЕО)

Сподели в социалните мрежи:

Страхът от втора вълна на коронавирус отмени най-чаканото събитие в Северозапада – Видинския панаир. Според областния оперативен щаб в таз годишното издание се очаквало да се съберат хиляди хора от страната и чужбина, въпреки, че ясна програма какво щеше да предложи панаира – няма. Калин Иванов с подробностите…

В последните години видинския панаир събираше стотици – хиляди хора на чалга концерти на юго и български звезди. Пандемията от коронавирус обаче постави под съмнение сигурността на региона.

д-р Венцислав Владински – директор на РЗИ – Видин
„Направихме един анализ на предстоящите събития. Ако те се случат, ще има струпване на огромен брой хора на тези сборове и панаири. Съответно възможността за заразяване е много голяма“.

Ето защо за първи път от години панаирите на територията на цялата област няма да се проведат.

Борислава Борисова – заместник – кмет на Видин
„Община Видин има и желанието, има и ресурса и възможността да проведе видинския панаир. Но предвид удължаването на епидемичната обстановка, за нас е най-важно здравето на хората, гостите на града и не искаме да сме причина за разпространението на коронавирус“.

Въпреки анализите обаче някои общини през вчерашния ден обявиха, че панаири ще има. Като Община Кула, която съобщи, че търговците в рамките на кулския панаир, няма да плащат за места.

Момчил Станков – областен управител на Видин
„Изрично подчертавам, че панаира в Кула няма да се проведе. Те законите важат и за Кула, за Градец също. И там събор няма да има“.

Въпреки пандемията обаче повечето летни фестивали остават. Още тази събота край крепостта Баба Вида ще започне поредното издание на ретро автомобилния парад, където се очакват стотици посетители. Същото толкова тинейджъри се очакват и идната седмица, когато във Видин ще се изявят Павел и Венци Венц. На последният концерт на младите по идоли присъстваха над 7 хиляди души.

Може да харесате още...