Новини ТОП Новини

Вицепрезидентът на Петрова нива: Три думи – свобода, обединение и независимост, родиха българската нация

Сподели в социалните мрежи

Илияна Йотова участва в поклонението по повод 117 години от Илинденско-Преображенското въстаниев, съобщиха от прессекретарята на Държавния глава.

„Върху тази изстрадала земя със златни букви завинаги ще останат записани три думи – свобода, обединение, независимост. Думи, които родиха българската нация.“ Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред множеството хора, които се включиха в традиционното поклонение пред героите и невинните жертви на Илинденско-Преображенското въстание.

Вицепрезидентът заяви, че Илинденско-Преображенското въстание е продължение на делото на българските възрожденци. „Без миг колебание, рамо до рамо с братята си от Македония, преображенци се хвърлиха в огъня като априлците, тръгнаха на неравна, но решителна борба срещу неправдата – някой друг да чертае съдбините ни, срещу териториалните кроежи и интересите на Великите сили“, посочи Илияна Йотова.

Опитите за делене на героите на Илинденско-Преображенското въстание и за пренаписване на историята вицепрезидентът определи като кражба на памет, оскверняване на саможертвата, предателство към миналото.

Вицепрезидентът Йотова подчерта, че от началото на мандата с президента Радев всяка година участват в честванията на Петрова нива. „Правим го, защото сме убедени в каузата на тракийците, от преклонение към историята и от дълг към бъдещето“, посочи вицепрезидентът. „Ще продължаваме да настояваме за справедливост за тракийските бежанци, въпреки че през последните години българското правителство изостави въпроса, явно за него е политически некоректен“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на Съюза на тракийските дружества в България, на община Малко Търново и на всички потомци на тракийци, които пазят жив спомена и предават на поколенията трагичния, но славен разказ за героичната и кървава 1903 г. „Винаги съм се прекланяла пред силата на тракийците. Заветното „Прощаваме, но не забравяме“ тече в нашата кръв, това е българският дух. За миналото прошка може да има, но за бъдещето, което ще изградим за децата ни – не“, изтъкна Илияна Йотова.


Сподели в социалните мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *