Момчил Станков: „Само стриктното спазване на противоепидемичните мерки ще предотврати разпространението на COVID-19“

Сподели в социалните мрежи:

Това заяви Областният управител по време на работна среща с представители на институциите в региона.

В срещата взеха участие директорът на Териториална дирекция на ДАНС – Видин Драгомир Дончев, заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светослава Мартинова, заместник-директорът на МБАЛ „Света Петка“ д-р Богдан Томов, директорът на РД „Социално подпомагане“ Венцислав Боянов, кметове и представители на общини, и на социални домове от област Видин.

„Целта на днешната срещата е обсъдим указанията на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Кунчев за изготвяне на планове, с които да бъдат набелязани спешни мерки за превенция в специализираните институции за предоставяне на социални услуги в случай на разпространение на COVID-19“, каза областният управител. Той допълни, че диалогът между институциите и координираните съвместни действия ще спомогнат за навременното и адекватно овладяване разпространението на коронавирус инфекцията.

Стана ясно, че Областният временен кризисен щаб има изготвен план, в който са разписани и набелязани действия за разкриване на допълнителна леглова база при възникване на епидемична ситуация.

Кметовете на деветте общини, на територията на които се намират социалните домове, следва да предвидят обекти общинска собственост, които да бъдат ползвани за изолиране на асимптомни заразени, както и да съдействат за намиране на персонал, който в последствие да бъде ангажиран за обгрижване освен на заболелите и на здравите потребители на услуги.

В срок до 25.08.2020г. всички 63 обекта, предлагащи социални услуги на територията на област Видин следва да изготвят индивидуален план за прилагане на противоепидемични мерки, съобразени със спецификата на предлаганата социална услуга и нейните ползватели, с който да се предотврати заразяването и разпространението на коронавирус инфекцията сред потребителите и персонала на социалните домове.

Може да харесате още...