Да си жена в Саудитска Арабия и да имаш настойник

Сподели в социалните мрежи:

В Саудитска Арабия жените трябва да имат мъже настойници. Обикновено баща им, но собствеността върху жената може да се прехвърля на брата или на чичото, а когато тя се омъжи – на съпруга и. За да разберете колко ограничаващ е живота с настойник, е важно да знаете факти на настойничеството в Саудитска Арабия. Настойникът има право да вземе повечето решения от името на жените под своя опека. Жените са длъжни да искат разрешението на настойника си за всички основни аспекти от живота, като например дали да се образоват или да градят кариера. Изисква се да имат писмено разрешение от своя настойник, за да открият банкова сметка или да пътуват. Дори плановата операция е забранена, ако жената не представи писмо от своя настойник. Тревожен е факта, че той има решаващото мнение дали една жена може да се омъжи и за кого. След това настойникът трябва да даде разрешение, ако омъжената жена иска развод. Ако настойничеството се предаде от бащата на съпруга, тази противоречива ситуация изисква жената да има писмено разрешение да иска развод от мъжа си, с когото иска да се разведе. Абсолютната власт и контрол са в основата на законите за настойничество.
Трагичното е, че има закони, който дават на мъжете права като настойници, а няма написани закони, който да защитават жените от бруталните им настойници.
Всеки интелектуален човек би си задал въпроса защо мъжете в Саудитска Арабия се придържат към традицията да подържат такъв строг контрол над жените в семейството си? Повечето анкетирани саудитски мъже вярват, че съществува належаща необходимост от мъжки настойник, тъй като смятат, че жените не разполагат с капацитет да вземат решения. Така много саудитски момичета се омъжват против волята си за мъже, който никога преди не са срещали. Тези мъже внезапно стават техни закони настойници, и могат да правят каквото си пожелаят с младите си булки. Законът за настойничество е в сила и днес, въпреки че се прилага по различен начин във всяко семейство, според решението на мъжа, който е глава на домакинството.
Едва от миналата година влезе закон с които им позволява след 21 годишна възраст да пътуват без разрешение. Жените получават също така право да регистрират раждания, женитби и разводи, да им се издават официални семейни документи и да бъдат настойници на непълнолетни.
Експерти смятат, че роднини и мъже все пак ще могат да пречат на жените, като се противопоставят на техните желания по юридически път. Мъжете настойници все още могат да завеждат дела за неподчинение и отсъствие на жени от дома. Правителството признава семейното неподчинение за престъпление. Тези две провинения подлежат на наказание със затвор както бой с пръчка или камшик. Това са примери, че мъжете все още разполагат с юридически начин да контролират жените.
В следващите редове ще прочетете действителни ужасяващи събития.
Март 2002г. избухва пожар в девическо училище в Мека, но полицията задържа момичетата вътре и не им позволява да напуснат сградата, защото не носят фереджета. Прилив на гняв залива Саудитска Арабия, когато 15 студентки загиват в пожара.
10 април 2004г. популярната водеща в телевизията на Саудитска Арабия Рания ал Баз е жестоко пребита от съпруга си, който смята, че я е убил. Тя оцелява след тежка фрактура на лицето и дванайсет операции. Дава разрешение снимките и да бъдат разпространени и започва дискусии за насилието над жените. Съобщено е, че тя загубва родителските права над децата си след публикуването на книгата си „ДА СИ ЖЕНА В АРАБИЯ“.
28 септември 2004г. Използването на мобилни телефони с вградени камери е забранено от Висшия религиозен съвет. В указа се твърди, че телефоните разпространяват непристойност.
2007г на 4 февруари Саудитски съдия осъжда 20 чужденци на бой с камшик и затвор, след като ги признава за виновни за посещение на смесено парти, където се сервирало алкохол и мъже и жени са танцували.
14 ноември 2007г Саудитският съд осъжда девет годишно момиче, изнасилено от банда, на шест месеца затвор и 200 удара с камшик. Съдът също забранява на нейният адвокат да я защитава. На 17 декември жертвата на изнасилване, осъдена на шест месеца затвор и 200 удара с камшик заради това, че била сама с мъж, който не е неин роднина, е помилвана от саудитския крал, след като случаят предизвиква критики от САЩ.
На 30 юли 2008г ислямската религиозна полиция забранява продажбата на кучета и котки като домашни любимци. Забранено е също на собствениците да разхождат домашните си любимци публично, защото мъжете използвали това като претекст да задирят жените.
14 януари 2009г най- висшият духовник на Саудитска Арабия е цитиран да казва, че е допустимо десетгодишните момичета да се омъжват. Той допълва, че всеки който мисли, че десетгодишните момичета са твърде млади, за да се омъжват, извършва несправедливост към тях.
30 април 2009г осемгодишно момиче се развежда със съпруга си, който е на средна възраст, след като баща и я е принудил да се омъжи срещу 13 000 щатски долара. Саудитска Арабия разрешава браковете с деца.
Саудитския филм Менахи се прожектира в Рияд повече от 30 години след като правителството е закрило киносалоните. Жените не са допускани до прожекциите, само мъже и деца, включително момиченца до 10 години.
10 юни 2010г след като саудитец целува жена в търговски център, мъжът е арестуван, съден и осъден на четири месеца затвор и 90 удара с камшик.
Февруари 2012г Кралска заповед постановява, че жените, който шофират, не трябва да бъдат преследвани от съда.
2015 ноември жени се кандидатират за общинските избори за пръв път в историята на държавата. Двайсет от тях са избрани на различни длъжности.
2017 г юни забраната на жените да шофират е официално отменена, макар да имат възрастови ограничения и ограничения във времето, когато ще им е позволено да го правят.
От 2018г Саудитска Арабия за първи път позволи на жени да се запишат в армията. Списък от 12 изисквания гласи, че кандидатките трябва да са саудитски граждани на възраст между 25 и 35 години и да имат завършена гимназия.

Може да харесате още...