Изложба „Индия Ала Прима II“ гостува във Видин

Сподели в социалните мрежи:

Днес в Художествената галерия „Никола Петров“ се откри изложба под мотото „Индия Ала Прима II“, на която присъства и кметът на Видин. Това съобщиха от пресцентъра на Община Видин.

Участниците в експозицията са художници, поети, есеисти от България, Индия, Испания и САЩ. Творбите са провокирани от вълнуващо пътуване из Хималаите на групата приятели артисти, обединени от любовта си към културните традиции на Индия. Изложбата се подкрепя от фондация „IWS България”, Индологическа фондация „Изток Запад” и „The Perch”.

На събитието присъстваха част от авторите: Селма Тодорова (акварел) – председател на фондация „IWS България”, Краси Тодоров (акварел и скулптура), Пламена Рачева (акварел и дигитален печат) – директор на Градската художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна, където е била премиерата на изложбата и Стела Кенфилд (акварел).

Пламена Рачева сподели преживяното от творците по време на тяхното пътуване и как то е вдъхновило работата им. Тя благодари на арх. Станчо Веков, който дава идеята изложбата да гостува и във Видин, както и на Богдан Александров, директор на ХГ „Никола Петров”, за съдействието.

„Пожелавам ви да имате сетива за красотата, да я търсите и откривате в себе си и в природата” – пожела художничката.

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова разгледаха експозицията и разговаряха с авторите.

„Благодарим за прекрасната идея на нашия съгражданин арх. Станчо Веков. Не случайно тази изложба идва във Видин, защото градът ни е едно от емблематичните културни средища на България, не случайно е бил столица и една от духовните столици, а галерията също е емблематична сграда за града в исторически смисъл, в която се е помещавал Военният клуб” – каза кметът.

Той отбеляза, че от много дълги години България има добри взаимоотношения с Индия. Кметът допълни още, че благодари на град Варна не само за настоящата изложба, но и за гостуването на предишната – за Ленардо да Винчи, организирана от Посолството на Италия у нас и със съдействието на Почетното консулство в морската ни столица.

„Надявам се бъдещето ни да е заедно и да организираме още културни събития, за да повдигнем духовността на нашия край” – заяви той, като пожела успех и призова видинчани да разгледат уникалните творби.

Експозицията „Индия Ала Прима II“ ще остане във видинската галерия до края на месеца.

Източник: Пресцентър на Община Видин

Може да харесате още...