Задържаха 90 000 къса цигари, обявени като пчелен мед на Дунав мост 2

Сподели в социалните мрежи:

При проверки, извършени през последния месец в района на ГКПП „Дунав мост Видин – Калафат“, митнически служители са задържали 89 900 къса цигари. В голяма част от случаите тютюневите изделия са били с български акцизен бандерол и са открити в лекотоварни автомобили, напускащи страната, съобщават от Агенция „Митници“.

На 29 август инспектори проверили микробус, транспортиращ куриерски пратки към Западна Европа. В две от тях са намерени 8 800 къса цигари и 6 000 къса нагреваеми тютюневи изделия – всички с български акцизен бандерол. Една от пратките е била обявена като пчелен мед, а другата – като авточасти. Съгласно Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия изпращането на цигари с български акцизен бандерол до друга държава членка на ЕС е забранено.

На 3 септември митнически служители открили в страничните естествени кухини от двете страни на микробус, непосредствено зад тапицерията, 22 500 къса /1 125 кутии/ цигари от девет различни марки и разновидности, облепени с български акцизен бандерол.

Още 49 800 къса цигари са задържани в района на Дунав мост 2 при проверки, извършени от началото на август. В два от случаите тютюневите изделия са били открити в личния багаж на шофьорите. Те не са разполагали с необходимите акцизни документи и на водачите са съставени актове за установяване на административни нарушения.

Опит за нелегален транспорт на цигари е направил и водач на тежкотоварен автомобил. На 08 август, около 21:00 часа, на изход от страната е спрян за проверка „Мерцедес“ с ремарке. Шофьорът пътувал от Турция за Унгария и превозвал електрически одеяла с редовна транзитна декларация. В естествената кухина, непосредствено зад долното легло на кабината на влекача, митническите служители намерили 6 600 къса цигари без валиден български акцизен бандерол.

През нощта на 3 септември в товарен автомобил с чужда регистрация, пътуващ от Турция за Германия, са открити 2 800 къса цигари. Тютюневите изделия с надписи „for duty free sale only“ били укрити във фабричната кухина на въздуховода към въздушния филтър на влекача.

Източник: Пресцентър Агенция Митници

Може да харесате още...