Видин Новини

Кметът на Видин откри първото издание на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“

Сподели в социалните мрежи:

Кметът на Видин откри първото издание на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“
Първият ден на Фестивала започна с показ на народни носии от Дунавския регион на сцената при Художествената галерия „Никола Петров“ и събра много видинчани и гости на града.

Кметът д-р Цветан Ценков откри Фестивала с думите:

„Сигурен съм, че той ще бъде успешен и ще набира все по-широка популярност, като се превърне в традиционен и емблематичен за града ни. Ще се опитаме да превърнем Видин в бъдещ фестивален център на България, защото фолклорът винаги е играл основна роля в нашата духовност“.

Д-р Ценков призова посетителите да спазват всички противоепидемични мерки и необходимата дистанция във връзка с COVID-19. С популярното Дунавско хоро започна весела хоротека, която поведе заместник-кметът на Общината Борислава Борисова.

В продължение на три дни в рамките на Фестивала ще се представят певчески групи, танцови състави, народни оркестри, ансамбли, индивидуални изпълнители, певци и инструменталисти в областта на изворния и обработения фолклор от страната, Унгария, Сърбия и Румъния. Днес на сцената излязоха изпълнители от народните читалища „Светъл ден – 2009“ във Видин, „Постоянство – 1927“, село Дружба, Женската танцова група „Фиданките“, певческа група „Полъх от младостта“ с ръководител Иван Вълчев към НЧ „Образование – 1898 г.“, село Арчар и 88–годишният Георги Тодоров от мездренското село Лик, който свири на окарина и има 5 златни медала от Събора на българското народно творчество в гр. Копривщица. В програмата участва също Градски фолклорен ансамбъл „Зора“ от сръбския град Зайчар.

Първата вечер завърши с концерт на тракийския оркестър „Орфей“ и народния изпълнител Георги Янев.

По време на Фестивала младежката платформа „Sтетика“ организира базар с участието на местни и гостуващи фермери, производители, занаятчии. В него са подредени сувенири, бижута, свещи, натурална козметика, плетива, накити, произведения на художествени занаяти, кулинарни изкушения, вино и други.
Фондация „Веридас“ представя артистична работилница „Царевично сърце“ за деца и възрастни, където гостите се запознават с основни техники и елементи в областта на тъкачеството и с плетене с царевична шума. Децата и техните родители могат да декорират и рисуват пана и мозайки с фолклорни мотиви, запознават се и с ръчното тъкане на черги и китеници.

На събитието бе подредена фотоизложба „Дунавска перспектива“ на Унгарския културен институт, с който Община Видин има успешно партньорство, а Сдружение „Видински фонд „Читалища“ показа битов кът. Международният фолклорен фестивал „Синия Дунав“ има за цел да популяризира, съхрани и развие българския фолклор, култура, родното производство и да представи международни фолклорни групи, самодейни състави, занаятчии, производители на традиционни стоки. Идеята е също да се даде поле за изява на изпълнители и групи от други държави по поречието на река Дунав да представят своя фолклор на българска сцена.

В следващите два фестивални дни зрителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията на ансамбъл „Дунав“ и на танцовата формация Masters of The Dance, както и на народната певица Гуна Иванова, на младите таланти Ива и Велислава Костадинови.

Източник: Пресцентър на Община Видин