Общината започна рехабилитация на пътната мрежа в града

Сподели в социалните мрежи:

Кметът на Общината д-р Цветан Ценков и заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Светослав Скорчев присъстваха на старта на основното преасфалтиране на улици и междублокови пространства във Видин. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Стойността на ремонтите възлиза на 226 787 лв. В момента се извършват ремонтни дейности на улица „Янтра“ в квартал „Акджамия“.

„Тази година не само заради COVID ситуацията, но и заради стари неразплатени сметки на Общината – знаете, че 830 000 лв. трябваше да си платим по последната вноска от държавната субсидия, които можеха да отидат за ремонтни дейности, разполагаме с много малко средства. За съжаление, „Акджамия“ е един от най-изоставените квартали на Видин, както и „Панония“. Отправили сме искане до Министерски съвет за 5 млн. лв. за капиталово-ремонтни дейности, като намерението е всички междублокови паркинги и някои улици в квартали като „Бонония“, „Панония“ и част от селата, да започнем системно да ги оправяме“ – коментира кметът пред медии.

Той заяви, че освен подобряване на инфраструктурата, предстои почистване на културно-исторически паметници, които се очаква да бъдат прехвърлени от Министерството на културата на Общината за стопанисване за период от 10 години и там да се направи осветление, както и цялостно осветление на града, да се изгради обещаното видеонаблюдение.

„Чака ни много работа – във всеки квартал и всяко село. Във всяка улица трябва да се влезе и дано успея поне до края на мандата да мотивирам нашите съграждани да започнат да помагат. Обещал съм на всички кметове, че тази година за първи път в историята на Видин ще отделим бюджет за всяко населено място, който ще се дава за благоустрояване по техни идеи и за реализиране на събития от културния календар. Лека-полека реформираме Общината. Ще стартираме цялостна електронна информационна система, която е основополагаща за бъдещото й развитие“ – допълни още д-р Ценков.

Той съобщи, че е обсъждан въпроса да бъдат направени временни кръгови движения с негова и на шефа на КАТ заповеди, преди да минат проектиранията и цялостното изграждане. Трябва бързо да се вземат мерки, за да не се създават предпоставки за ПТП. Предвижда се такива кръгови движения да има на бул. „Панония“ (между двата комплекса – „Панония“ и „Гео Милев“), на Поликлиниката, на Ташкюприя. Ще се сложат мантинели и ще се махнат стълбовете там, където стават много инциденти. Предстои подмяна и на всички светофарни уредби.

Вече е асфалтирано междублоковото пространство пред блок №10 в ж.к. „Вида“ и покрай детската градина. Поради силно износената асфалтова настилка, се прави цялостно преасфалтиране, като предварително се изкърпват компрометираните участъци и заздравяват местата със слаба основа. В този участък не са извършвани ремонтни дейности може би повече от 5 години.
Работата ще продължи по следните улични участъци и междублокови пространства: ул. „Търновска“ и междублоково пространство в ж.к. „Крум Бъчваров“, бл.13; ул. „Димитър Маринов“, както и паркинга зад блок „Прогрес“; ул. „Найчо Цанов“ и ул. „Папуджийска“; подходите към Стария и Новия гробищни паркове.

Източник: Пресцентър на Община Видин

Може да харесате още...