Внимание: разпространяват фалшив имейл от името на Министерството на здравеопазването

Сподели в социалните мрежи:

От здравното ведомство съветват: Не отваряйте прикачени файлове със съмнително съдържание

В последните дни министерството е сигнализирано от граждани и организации за получаването на електронна поща с фалшиво съдържание от името на здравното ведомство.

Манипулативната информация, която се изпраща от подател „[email protected]”, гласи:

„Ние, Министерството на здравеопазването на България, в сътрудничество с правителството на България, искаме безплатно да разпределим безплатно маски за лице, респиратори, тестващи машини и друга защитна екипировка covid-19 на всички български регистрирани компании, координирани от Централния съвет на Здравни региони. Попълнете приложената форма и се уверете, че точният брой служители и адресът на фирмата са написани на този формуляр“.

Министерството на здравеопазването информира всички български граждани, получили въпросния имейл, че съдържанието му е невярно и по никакъв начин не може да бъде обвързано с МЗ. Прави впечатление, че в имейла се цитират несъществуващи държавни органи и нормативни актове, към имейла е прикачен файл със съмнително съдържание, който препоръчваме да не се отваря, отбелязват от здравното министерство.

За достоверност авторите на фалшивото съобщение са ползвали снимка на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, герба на Р България, реквизити от официалната интернет страница на Министерството на здравеопазването, както и подпис, който не е на здравния министър.

Министерството на здравеопазването остро осъжда подобен род спекулации и призовава всички български граждани да бъдат критични и да проверяват източниците на всяка информация, свързана с COVID-19, изтъкват от МЗ.

За фалшивия имейл, разпространен от името на Министерството на здравеопазването, вече е уведомена Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

Източник: Пресцентър на МЗ

Може да харесате още...