Видин отбеляза 135 години от Съединението

smart
Сподели в социалните мрежи:

Във Видин тържествено бяха отбелязани 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия на площад „Съединение“.

Жители и гости на града, заедно с представители на местни институции, политически партии и сдружерния отбелязаха 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия на паметника на Скърбящия войн, намиращ се на малък площад в централната градска част на Видин.

На тържеството присъстваха народните представители Росен Живков, д-р Цветан Топчиев и Владимир Тошев, областният управител Момчил Станков, председателя на Общинския съвет Генади Велков, заместник- кметът Борислава Борисова, архимандрит Самуил, представители на политически партии, на държавни и културни институции, училища, много граждани.

Слово по повод годишнината произнесе кметът на Общината д-р Цветан Ценков. В него той отбеляза:

Този уникалният паметник на Скърбящия войн във Видин е показателен пример за огромните усилия и високата цена, която плащат българите в името на националната си идентичност.Това е единственият паметник в България на който падналия войник не се радва на победата, а скърби за загиналите си събратя и нека този монумент ни напомня , че изхода от всяка война в крайна сметка носи страдание и променя съдбата на хората и народите. Нека почетем святата памет на всички които дадоха живота си за да се случи съединението, за да има свободата и независима България. Честит празник., завърши словото си кметът.

Под звуците на Градския духов оркестър бяха поднесени внци и цветяот официалните лица и граждани.

Може да харесате още...