Светлинно и огнено шоу за финал на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“

Сподели в социалните мрежи:

Завърши първото издание на мащабната проява, която се организира от Община Видин и Event Masters. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

От сцената при Художествената галерия в Крайдунавския парк заместник-кметът Борислава Борисова се обърна към присъстващите:

„Поставихме основите на този Фестивал с намерението да съберем във Видин изпълнители на народни песни и хора не само от нашия регион, но и от цялата страна, а също и от други държави, разположени по поречието на Дунав – пълноводната река, която ни свързва в едно семейство. Вече трети ден сме заедно в неповторимата атмосфера на красивия ни парк, обединени от любовта към народните традиции и фолклорното богатство, които всеки народ пази и пренася през вековете. Защото те са неговият уникален код за национална идентичност.“

Тя благодари на на екипа на Event Masters, на платформата за събития „Sтетика“, организирала базара в рамките на събитието, както и за съдействието от страна на Унгарския културен институт и общините от Сърбия и Румъния, които изпратиха свои участници във Фестивала, на всички самодейци. Борисова честити Деня на Съединението и каза, че датата 6-ти септември ни кара да се гордеем, че сме българи.

„Нека бъдем здрави, обединени и се радваме на бъдеще, за което мечтаем!“ – пожела тя.

С поздрав към видинската публика се обърна и директорът на Унгарския културен институт Сандра Мишкеди. Тя изрази задоволството си от любезната покана, отправена от Община Видин и за гостоприемството.

В последната фестивална вечер на сцената се качиха фолклорната група „Настроение“ при НЧ „Петър Берон“ от гр. Априлци; певческата група „Синца“ при НЧ „Мито Марков“, с. Макреш; танцовите състави „Шеулени“ и „Лудо младо“ при НЧ „Развитие – 1926“, с. Антимово; певческата група и танцовият състав за изворен фолклор „От извора“ при НЧ „Просвета – 1937“, с. Кутово; танцовите състави „Дунавче“ и „Дунав“ от гр. Лом при НЧ „Постоянство – 1856“; танцовият състав „Здравец“ при НЧ „Самообразование – 1927“; с. Капитановци и танцовата формация „Северняшки ритми (Фръцлите)” при НЧ „Славяни – 2013“ във Видин, заедно с танцовия състав „ Искрица“ към НЧ „Славяни – 2013“ в града.

Фолклорният ансамбъл „Цвят“ и оркестър „Видин“ при Народно читалище „Цвят 1870“ изнесоха концерт, който посветиха на 150-годишнината на културната институция, а гостуващият унгарски ансамбъл „Фалмис“ предизвика аплодисментите на публиката с блестящото изпълнение на народни танци.

За доброто настроение на всички присъстващи в Деня на Съединението допринесоха изпълненията на популярната и обичана народна певица Гуна Иванова, както и на нейните внучки – талантливите Ива и Велислава Костадинови.

Кулминацията на вечерта бе шоуто „Мистика“ – огън и светлина, представено от „Masters of The Dance“.

В първото издание на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“, който има амбициите да се превърне в традиционен, се включиха десетки певчески групи, танцови състави, народни оркестри, ансамбли, индивидуални изпълнители, певци и инструменталисти в областта на изворния и обработения фолклор от България, Унгария, Сърбия и Румъния.

Източник: Пресцентър на Община Видин

Може да харесате още...