Любопитно: Гностиците и тайните на древното учение

Сподели в социалните мрежи:

Една от най-раните и малко известна мистична група е тази на гностиците.

Гностицизмът –термин, произлизащ от гръцката дума за познание –гносис. Основана е от Симон Влъхва- съвременник на Исус, който по –късно е презиран като ,,баща на всички еретици.‘‘

Той проповядва идеите на древногръцките философи, например Сократ, които учат, че човешката душа съществува извън физическото тяло и следователно има достъп до универсалното познание, както и че мъдростта е донесена на Земята от небесата.

Те твърдят, че имат интуитивно разбиране на мистериите на Бога и на Земята. Те презират всяка потребност от религиозни фигури. Раните християнски гностици претендират да са пазители на тайно познание, както се открива в гностически папирусни книги, открити в Наг Хамади през 1945г. това откритие за пръв път позволява да се хвърли поглед към гностицизма. Определени детайли доказват, че свещените им книги трябва да бъдат датирани толкова отдавна, че само християнството може да се разглежда единствено като ,, клон на гностицизма‘‘.

Александрийците вярват, че странни извън земни същества, действат като вестоносци между небето и земята.
Гностицизмът възниква в Месопотамия, първо в района на Иран,а след това към Мала Азия, Сирия и Вавилон. Според масонския философ Хол той е интегрална част от древните мистерии, тъй като и двете включват вярата,че само личното вътрешно просветление може да донесе разбиране и мъдрост.

Хол пише също, че – Целия Нов завет е хитроумно прикрито изложение на тайните процеси на човешката регенерация.
Гностицизмът процъфтява докато е обявен за ерес от съвета на епископите на Римската църква през 325г. по късно той е основната теология на катарите от Южна Франция ,докато те са изличени от папската армия.

Може да харесате още...