Глобите към КАТ – на един фиш

Сподели в социалните мрежи:

При нарушение на пътя и налагането на наказание ще се осъществява в една административна процедура – с издаването на един документ – фиш.

На днешното правителствено заседание беше одобрен проектозакон за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата , който цели да осигури необходимата бързина и своевременно реализиране на административнонаказателната отговорност за нарушения на правилата за движение по пътищата. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Ако промяната на Закона бъде одобрена и от депутатите, тя ще доведе до по-бързо налагане на санкциите и по-ефективно използване на ресурсите на МВР. В момента по-тежките провинения се съставят актове, които трябва първо да бъдат връчени, а след това да се премине към налагане на предвидените в тях санкции.

В определени случаи с фиш ще могат да се отнемат точки от талона и шофьорски книжкии. Съставеният фиш ще може да се обжалва в 14-дневен срок от неговото връчване пред районния съд, в района, където е извършено нарушението.
Предвижда се също така и промяна на давностните срокове по Закона за административните нарушения и наказания по отношение на изпълнението на наложеното наказание временно лишаване от право да се управляват моторни превозни средства.

Дава се и възможност на нарушителя в 14-дневен срок да заплати наложената глоба с 30% отстъпка.

Източник: Пресцентър на Министерски съвет

Може да харесате още...