Новините МС

Красимир Янков: Изборите в БСП не приключват на 12 септември

Сподели в социалните мрежи:

„С декларация, заедно с Валери Жаблянов, изтеглихме участието си от изборната кампания, заради опорочения вот. Тя не сплотява партията.“

Това каза по Нова ТВ Красимир Янков. По думите му Корнелия Нинова провежда сепаративни предизборни срещи, в които вместо да се говори за идеите, програмата и състоянието на партията тя поставя тежки разделителни линии.

„Конгресът трябва да извади БСП от сложната обстановка, в която я вкара председателката“, категоричен беше Янков.

Той уточни, че изтеглянето от кампанията не означава, че с Валери Жаблянов няма да участват в надпреварата за председателското място.

„Процедурата по избора не завършва на 12 септември, а със заседание на Националния съвет, който взима окончателно решение“, поясни Красимир Янков.

Той добави, че БСП е блокирана, защото Нинова и тясното й ръководство спират провеждането на Националния съвет.
Кандидатът за председател добави, че правилата по провеждането на избора не са гласувани с необходимото мнозинство, списъците на гласоподавателите още не са ясни, освен това с мобилна картонена урна ще се събират гласове от различни населени места. Красимир Янков заключи, че не съществува гаранция, че в картонените кутии няма да се добавят гласове недобросъвестно.

По-рано вчера, Красимир Янков и Валери Жаблянов излязоха и с декларация заради напрежението в БСП.

ПУБЛИКУВАМЕ Я БЕЗ РЕДАКТОРСКА НАМЕСА

Декларация,

Във връзка с насрочения днес дебат от Софийската партийна организация между кандидатите за председател на БСП заявяваме, че няма да вземем участие в събитието, както и ще отклоним поканата от пловдивските социалисти за аналогична среща-дебат.

Оттегляме се от участие в кампанията и заявяваме, че исканията, които поставихме в писмо до Националния съвет, Изпълнителното бюро и ЦКПИ на 1 септември не бяха удовлетворени. Създадената организация е предпоставка за груби манипулации на процедурата по изборите и подмяна на действителния резултат. Неучастието на Корнелия Нинова в тези дебати е демонстрация на високомерното отношение към останалите кандидати. Това е и обида към членовете на партията, които очакваха кампанията да бъде представяне на идеи и платформи, а не сепаративни срещи с инициативни комитети.

Призоваваме за неучастие в предстоящия избор, с което да дадем ясен знак за отношението си към опорочената процедура. Конгресът е нашия висш партиен орган, който трябва да намери решение за създалата се ситуация.

Валери Жаблянов

Красимир Янков

София, 8 септември 2020 г.