Село Кошава изпраща лятото с фестивал на рибата и виното

Сподели в социалните мрежи:

Първото издание се проведе на брега на река Дунав, в местността „Рибарите”.

То се организира от кметството в Кошава и местното читалище „Съзнание-1928”, със съдействието на Община Видин и Общински съвет – Видин и с подкрепата на фирми спонсори. Това съобщиха от местната администрация.

Гости на фестивала бяха кметът д-р Цветан Ценков, народният представител Владимир Тошев, заместник-кметът Светослав Скорчев, секретарят на Общината Валери Димитров и др. Като участник в конкурса за най-вкусна рибена чорба се включи председателят на Общинския съвет Генади Велков, заедно със свои колеги.

В качеството си на домакин кметският наместник на селото Николай Неофитов поздрави присъстващите, изразявайки радостта си, че толкова много гости са уважили тържеството и благодари на всички, помогнали за подготовката на събитието. Владимир Тошев също приветства и пожела на хората от Кошава този фестивал да се превърне в традиция, в един истински празник.

Когато човек мисли позитивно, когато иска нещата да се случват в неговото населено място, на брега на тази прекрасна река, те се случват. Този хубав ден е част от общия замисъл да покажем не само на нашия край, да покажем на цяла България как можем, заедно със съседите от Румъния и Сърбия да правим значими събития почти всеки месец, почти всяка седмица. И те ще станат част от нашия културен календар, заяви д-р Цветан Ценков.

Рибарството и лозарството са отдавна поминък на хората, живеещи в селото. И днес те разчитат на него. Затова и фестивалът е посветен на рибата и виното. Беше приготвена богата кулинарна изложба „Кошавски рибни специалитети”. Виното за празника бе осигурено от „Бонония естейт”.

За доброто настроение се погрижиха Градският духов оркестър, самодейният състав за автентичен фолклор при читалището в с. Кошава, Ансамбълът за народни песни и танци „Дунав“ и оркестър „Хармония”.

Майсторите на рибена чорба се оказаха еднакво добри и спечелиха всеобщо одобрение, а всички участници в първото издание получиха грамоти.

Източник: Пресцентър на Община Видин

Може да харесате още...