Първокласниците от видинското училище „П.Р.Славейков“ посрещнаха първия учебен ден в национални носии

Сподели в социалните мрежи:

Общо 48 са децата в двете паралелки, които за първи път прекрачват училищния праг. В носии бяха облечени и техните учителки, както и ръководството на учебното заведение. Гости на тържеството за откриването на новата 2020/2021 учебна година бяха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова и заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова.
Д-р Ценков и Веселка Асенова отправиха поздравления към първокласниците и всички ученици, към преподавателите и родителите. Кметът изрази възхищението си от инициативата учениците да дойдат в красиви народни носии и заяви, че по този начин се съхраняват и уважават традициите. Директорът на СУ „П.Р.Славейков“ Росица Димитрова благодари на Общината и на РУО за подкрепата, която винаги са намирали в лицето на институциите.
По време на тържеството бяха наградени изявени ученици, постигнали отлични резултати в обучението и с високи спортни постижения.
По-късно видинският кмет и началникът на Регионалното управление на образованието присъстваха на церемонията за първия учебен ден в СУ „Цар Симеон Велики“.
Там д-р Цветан Ценков отбеляза в приветствието си: „Днес ще стартираме най-великото национално състезание на познанието – това е спартакиадата, през която цяла една година нашите деца, за съжаление, ще трябва да се борят в условията на извънредна ситуация за знания. „Цар Симеон Велики“ е една велика гимназия на 138 години, която благодарение на усилията на правителството, на ръководството на Общината и, разбира се, на целия учителски екип заема своето достойно място не само в България, но и в Европа“. Той пожела на първолаците да пазят в сърцето си родния град и Родината. От своя страна Веселка Асенова подчерта, че през изминалата година колективът е доказал, че учителството е не просто професия, а кауза. Тя се обърна към родителите с призива да подкрепят децата си и да бъдат пример за тях, а на учениците пожела да дерзаят и да сбъднат мечтите си. Присъстващите приветства и председателят на Обществения съвет към училището Александър Русев. Директорът на СУ „Цар Симеон Велики“ Венцислав Станев също поздрави гостите и присъстващите, след което покани първокласниците да влязат в класните си стаи.
На 15 септември заместник-кметът Борислава Борисова беше гост и в ППМГ „Екзарх Антим I“. Тя поднесе на директора на гимназията Румяна Петрова поздравителен адрес от името на кмета на Общината и пожела „на добър час“ на ученици и учители.
Най-старото видинско училище и Природо-математическата гимназия посрещат новата учебна година с модерна база и прекрасни условия за обучение, след реализирането на проект „Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин” по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.
Заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова уважи празника в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“; заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Светослав Скорчев бе гост на тържествата в ОУ „Л. Каравелов“ и СУ „Св.св. Кирил и Методий“, а заместник-кметът по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие Цветомира Илиева и секретарят на Общината Валери Димитров – в ОУ „Иван Вазов“.
По случай първия учебен ден всички училища и детски градини получиха поздравителни адреси от кмета на Община Види.

Източник: През център Община Видин

Може да харесате още...