Тревожна статистика: Зачестяват пътните инциденти с деца във видинско (НОВИНИТЕ МС)

Сподели в социалните мрежи:

Началникът на отдел „Охранителна полиция“ представи данни за пътните инциденти с деца през лятната ваканция.
От 1 юни до 31 август 2020 г. при пътнотранспортни произшествия на територията на област Видин са пострадали 19 деца. Осем от тях на възраст до 10 години, пет – на възраст от 11 до 14 години и шест деца на възраст от 15 до 17 години. 15 деца са пострадали като пътници в превозни средства, едно дете пешеходец и три деца, като водачи на МПС.
От 1 януари до 31 август 2020 г. по пътищата в региона са възникнали 208 пътнотранспортни произшествия с 10 жертви (пет от тях при катастрофи през месец август) и 87 ранени лица. За същия период на 2019 г. катастрофите са били 287 с четири жертви и 64 ранени лица.

В началото на новата учебна година видинските пътни полицаи, съгласувано с РУО и училищните ръководства – при присъствено обучение и при спазване на мерките срещу COVID-19, ще запознаят по подходящ начин родителите и педагозите с рисковете за тежки пътни инциденти с деца и ще отправят практически препоръки. Целта е за пореден път вниманието на децата и възрастните да бъде насочено към рисковите пешеходни проходи, кръстовища и участъци, към необходимостта от ежедневен родителски надзор и съпровождане на най-малките до училище и обратно у дома.

Във връзка с предстоящото откриване на учебната година служителите от отдел „Охранителна полиция“ в областната дирекция и районните управления на МВР във Видин, Белоградчик и Кула създадоха организация и предприеха превантивни мерки за опазване на обществения ред и осигуряване безопасността на движението по пътищата и улиците в районите на училищата и на детските градини в региона.
В проведена поредица от работни срещи с представители на РУО, общините и охранителни фирми служителите на полицията съгласуваха механизмите за взаимодействие и начините за бърза връзка помежду им през новата учебна година.
Обезпечаването на обществения ред, противодействието на уличното наркоразпространение и сигурността на децата и учениците остават приоритет в работата на полицейските служители в област Видин. Продължават системните проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазване изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи недопускане присъствието на малолетни и непълнолетни лица в тях, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. При присъствено обучение през новата учебна година ще продължат и беседите в рамките на Националната програма „Работа на полицията в училищата“.

ВИЖТЕ И ОСТАНАЛИТЕ АКЦЕНТИ…

Може да харесате още...