Д-р Ангел Кунчев: Нито една от прогнозите не се сбъдна, вирусът прави каквото си иска

Сподели в социалните мрежи:

COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ е темата на дискусия, организирана от Инициативата „Индекс на болниците.

България е една от много малките страни с намаление – с минус 2.7% на заразените с коронавирус, изтъкна държавният здравен инспектор. Тази тенденция устойчива ли е или така ще продължи. Можем да кажем, че нищо не можем да кажем, нищо не е ясно, посочи доц. Кунчев.

Нито една от прогнозите за развитието на пандемията от COVID-19 до момента не се сбъдна. Това е причината в последните 5-6 месеца здравните власти у нас да не правят прогнози. Това съобщи д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в началото на дискусията „COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ“, организирана от Инициативата „Индекс на болниците“.

И то не само нашите, но и прогнозите на Световната здравна организация, Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, Американския център за контрол на заболяванията в Атланта, обобщи Кунчев.

Според здравния експерт, важен сега е въпросът това, което се наблюдава в страните в Южна Европа – Франция, Португалия, Испания, дали е следствие на преливане на балканската вълна, с която ние се срещнахме сравнително леко в България, или това, което започва при тях, е нова вълна, която ще очакваме да дойде и при нас.

По думите на доц. Кунчев „вирусът прави каквото си иска“.

„Никой не може да каже в първа вълна ли сме или във втора. Къде започва, къде свършва, кой на кого го предава“, изтъкна д-р Кунчев.

Целта на дискусията е да се направи кратък анализ на ситуацията и да се посочат възможните проблеми и решения. По време на нея ще бъдат представени резултатите от анкета сред мениджърите на лечебните заведения за готовността им да се справят с пандемията от COVID-19.

Източник: Инициативата „Индекс на болниците“.

Може да харесате още...