Кои са избрани за представители в съвета за развитие на Северозапада

Сподели в социалните мрежи:

Това стана на среща, проведена на 17 септември, в София и организирана от Националното сдружение на общините в Република България.

На форума пред кметовете на общините от Северозападен район, на която е участвал кметът на Община Видин и председателят на Общински съвет-Видин Генади Велков, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ Деница Николова е представила новия регионален подход и интегрираните териториални инвестиции за бъдещия програмен период 2021-2027 г. Към общините от Северозападна и Северна централна България е предвидено да бъде насочен сериозен финансов ресурс от новите европейски фондове по новата Оперативна програма „Развитие на регионите“.

Обособен клъстерен бюджет в рамките на приоритетна ос за градско развитие е насочен за градовете Видин и Плевен. Целта е да се постигне икономическо въздействие, развитие на територията и подкрепа на качеството на живот, икономически ръст и увеличаване на доходите на местно ниво.

В рамките на срещата са били избрани и представителите на общините в Регионалния съвет за развитие (РСР) на Северозападен район и техните заместници. За представители на област Видин са избрани кметът на Видин Цветан Ценков и кметът на Ружинци Александър Александров. Техни заместници са Борис Николов, кмет на община Белоградчик и Анжело Добричов, кмет на община Чупрене. От област Враца – кметът на Враца Калин Каменов и Маринела Николова, кмет на община Козлодуй. Право да ги заместват в работата на РСР ще имат Иво Цветков, кмет на Бяла Слатина и Владимир Христов, председател на Общински съвет-Враца. Кметовете на Монтана-Златко Живков и на Георги Дамяново-Нина Петкова представляват област Монтана. За техни заместници са определени Георги Гаврилов, кмет на община Лом и Георги Георгиев, кмет на община Якимово.

Заместник-министър Николова е провела и обучение на избраните представители на общините от района в Регионалния съвет за развитие.

Източник: Пресцентър на Община Видин

Може да харесате още...