Средновековната крепост „Баба Вида“ посреща майстори в „Дни на занаятите“

Сподели в социалните мрежи:

Инициативата се организира от Община Видин във връзка с отбелязване Европейските дни на наследството, които традиционно се провеждат през месец септември, със съдействието на Регионалния исторически музей.

Заместник–кметът на община Видин Борислава Борисова се срещна и разговаря с майсторите, дошли от цялата страна. Занаятчиите представиха традиционни занаяти, със свой авторски прочит. Демонстрираха пред жители и гости на Видин уменията си-тъкачество, чипровски стенни пана, дърворезба, накити, гравьорство върху стъкло, сувенири от естествени материали, изкушаващи сладка от горски плодове, приготвени по стари домашни рецепти и други.

„Всеки майстор е различен, всеки носи своята индивидуалност и свои оригинални идеи. Но има едно нещо, което ги обединява – желанието да пренесат във времето отдавнашната красота на българските занаяти, да възродят и съхранят народната традиция, да запазят културното наследство, останало от предците ни“- сподели заместник-кметът.

Борисова подари на занаятчиите рекламни материали и сувенири от Видин.

Част от събитието бяха изпълненията на Градския духов оркестър. От 20 часа в съботния ден Ансамбълът за народни песни и танци „Дунав“ ще зареди посетителите с настроение, представяйки танци от Видинския край. Кулминацията на вечерта ще бъдат нестинарските танци в рова на замъка „Баба Вида“.

Базарът в неделния ден е с начален час 9:30 ч. Входът за посещение е свободен.

Източник: Пресцентър на Община Видин

Може да харесате още...