22-ри септември през погледа на онези, дето вземат по 50 лева добавка към пенсиите си (видео)

Сподели в социалните мрежи:

Видин също отбеляза с тържествена церемония денят на Национална Независимост. По традиция венци и цветя бяха поднесени пред Паметника на Трети пехотен бдински полк.

Сред бляскавите костюми и официални лица срещаме двама възрастни хора. Почитат деня, в който България отново е застанала на картата на Европа, но чувстват всичко друго освен независимост.

Стефчо Илиев
“ Обстоятелствата са много нестабилни. Работя 34 години в леарски цех за 164 лева пенсия. Останах без зъби, без очи“.

Според Стефчо и съпругата му, Видин отдавна е спрял да бъде град със собствена позиция и независимост.

„На 9-ти септември, на 6-ти май тук не е могло да се разминеш. Сега всички са по барчетата. Това не е Видин“, казва през сълзи съпругата на Стефчо.

А на метри от дядо Стефчо и съпругата му, официалните гости и домакини обясняваха колко е велик днешния ден.

д-р Цветан Ценков – кмет на Видин
„Върховенството на османската империя е премахнато напълно. Думите на прочутия манифест отекват и до днес: Винаги миролюбив, моя народ днес копнее за културен и икономически напредък.“

Властта, опозицията, културни дейци, институции и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на трети пехотен бдински полк. Празничната програма продължи с концертно изпълнение на децата от танцовата формация на читалище „Светъл ден“. А дядо Стефчо и съпругата му се прибраха вкъщи, до следващият път, когато отново ще проверят дали все пак се е събудило българското самосъзнание.

Може да харесате още...