Днес ЕП ще обсъжда върховенството на закона и корупцията в България

Сподели в социалните мрежи:

Днес в Европарламента предстои сесия, на нея ще се обсъди върховенството на закона в България.

По същото време отвън, група българи, сред които проф. Велислав Минеков от “Отровното трио”, ще дадат подробности за състоянието на върховенството на закона и корупцията в България, погазването на демокрацията, правовия ред и медийната свобода, както и за злоупотребите с европейски фондове.

„Възнамерявам да извършва някои предателства не към родината, а по отношение на управляващата ни мафия. Сега ще видите на какво съм способен”

, подчерта проф. Минеков преди да замине за Брюксел.

На 30 септември Европейската комисия представи пред депутатите от Европейския парламент доклад за състоянието на върховенството на закона в държавите-членки на Евросъюза.

В него бе уточнено, че понятието „върховенство на закона” предполага прозрачен, отчетен, демократичен и плуралистичен процес за приемане на закони; правна сигурност; забрана на произволното им прилагане от страна на изпълнителната власт, ефективна съдебна защита от независими и безпристрастни съдилища, ефективен съдебен контрол, включително зачитане на основните права; разделение на властите; и равенство пред закона.

Подчертава още се, че тези принципи са признати от Европейския съд и Европейския съд по правата на човека и спазването на върховенството на закона е от съществено значение за доверието на гражданите и бизнеса към обществените институции, а ключовите му принципи се ползват с подкрепата на гражданите в държавите-членки на ЕС.

България бе спомената на няколко места в доклада, като се посочва, че там има проблеми – в частта за правосъдната система, борбата с корупцията и медийната свобода.

Източник: БГНЕС

Може да харесате още...