Иван Бойков: Няма практика „инхаус“ поръчките да се използват за многомилионни проекти

Сподели в социалните мрежи:

Според бившият изпълнителен директор на Камарата на строителите Иван Бойков. В цял свят и най-вече в Европа „инхаус“ (вътрешните) поръчки се използват на общинско ниво при неотложност, когато трябва бърза да се изпълняват определен вид дейности. Това заяви той пред БНР.

Повод за думите му е възлагането на държавната фирма „Автомагистрали“ да изгради 66-км участък от пътя Видин – Ботевград за малко над 1 млрд. лв. Това е участъкът между пътен възел „Макреш“ и обходния път на Монтана.

„Говорим за малки поръчки, да кажем средни, но изпълняването на такива обекти – милиардни, милионни, няма такава практика. Сега, дали държавната фирма „Автомагистрали“ има възможности – тя досега не е изпълнявала такива поръчки“, коментира Бойков.

„Автомагистрали“ вече взе две подобни поръчки за изграждането на части от АМ „Хемус“ за близо 3 милиарда лева, както и близо половин милиард за укрепването на свлачища и пропадания по републиканската пътна мрежа през тази и следващата година. Компанията наема подизпълнители, които не минават през конкурс.

Според Бойков изграждането на магистрала се печели от фирма, която може да изпълнява обект за 1 милиард лева. Тя не го изпълнява сама, а обикновено прави логистика, организира финансиране и набира подизпълнители. Когато тази фирма е частна, минава през обществена поръчка, там има конкуренция, там играят много фирми и се стига до фирмата, която може да извърши тази дейност.

Когато се използва държавна фирма, в закона има текст – „инхаус“, който може да се използва за възлагане на държавна фирма без обществена поръчка“, обясни Иван Бойков.

Отговорността за дейностите, извършени от подизпълнители, носи изцяло държавната фирма.

„Така работят и частните фирми, но те обикновено декларират кои ще им бъдат подизпълнителите, когато участват в поръчка. Тук този момент се избягва. Тук има една скрита картинка – на кого ще възложи тя не е длъжна да го обявява.“.

Според Бойков при този вариант се избягва загубата на време заради обжалването на обществените поръчки и на второ място – контролът върху държавната фирма е изцяло на държавата, която възлага.

„Нали разбирате – тук се получава така, че държавната фирма превъзлага на други фирми дейност, а контролът е в този, който поръчва. Тоест общественият контрол е минимизиран. Тя е законна като дейност, но не знам дали е целесъобразна от гледна точка на обществения интерес“, заяви Бойков.

„Явно се бърза, страшно се бърза да се случи обектът, но аз имам съмнения, че в тази ситуация, в която живеем, в която работим, контролът е сложен. Няма го общественото начало, няма ги обществените поръчки“, допълни Иван Бойков.

Източник: https://bnr.bg/

Може да харесате още...