Новини

За две седмици констатираха над 40 нарушения в детски кухни

Сподели в социалните мрежи:

От началото на учебната година Българската агенция по безопасност на храните е извършила в страната 1644 проверки при засилен официален контрол в детски кухни майки, училищни столове и обекти на територията на училищата, в които се предлагат храни.

Само за периода 14 – 30 септември тази година, инспекторите от отдел „Контрол на храни“ при Областните дирекции по безопасност на храните провериха 293 обекта, в които се приготвя храна на място; 637 обекта, в които храната се доставя от фирми за кетъринг; 422 обекта в училищата, регистрирани по ЗХ (павилиони, лавки) и 292 кухни майки.

По време на проверките са установени 41 несъответствия, за които са издадени предписания – 14 в училищни столове, 16 в кухни майки и 11 в обекти по ЗХ. Най-честите констатирани нарушения са свързани с предлагане на храни, които не отговарят на Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училища; неправилно съхранение на храни; необявяване на алергени в храните; несъответствия по сграден фонд и технологично оборудване. Съставени са два акта за административни нарушения, санкциите за които са съгласно ЗХ и са на стойност между 2000 и 4000 лв. Няма възбранени храни.

Инспекторите установиха, че във връзка с противоепидемичната обстановка е засилена честотата за извършване на дезинфекция на помещенията с биоциди с бактерицидно и вирусоцидно действие. В обособените места за хранене масите са на отстояние 1, 5 метра една от друга и се дезинфекцират преди и след хранене. На входовете са осигурени дезинфектанти за ръце.
При доставка на храните приборите са индивидуално опаковани. Извършва се и засилена дезинфекция на транспортните средства за доставки.

Източник: Българската агенция по безопасност на храните