До 2023 година Видин ще е единствената българска община с дългосрочна стратегия за енергиен преход

Сподели в социалните мрежи:

Документът ще бъде разработен в рамките на проект MAKING-CITY „Енергийно ефективен път за градската трансформация: осигуряване на положително бъдеще“, който се реализира по Рамковата програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Това съобщиха от общинската администрация.

„MAKING-CITY е мащабен демонстрационен проект, чиято крайна цел е в рамките на пет години, съвместно с нашите 34 международни партньора, да бъде изготвена „Стратегия за енергиен преход на Община Видин до 2050 година“. Така през 2023 година Видин ще е единствената община на територията на Република България, която ще има такава дългосрочна стратегия“ – каза заместник-кметът на Общината по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова при откриването на работна среща по проекта, която се проведе днес. Тя допълни, че този проект е от изключително значение за развитието на Община Видин в дългосрочен план. Стратегическият документ ще позволи на Общината да кандидатства за членство в Конвента на кметовете.

„Наличието на тези две условия – дългосрочна стратегия и членството в Конвента на кметовете, ще ни даде възможност да се възползваме от финансовия механизъм „Елена“, който предоставя до 1 500 000 евро за изготвяне на технически проекти“, обясни заместник-кметът и посочи, че за Общината е трудно да задели такива средства.

Даниела Костова, енергиен експерт от Клъстер „Зелена синергия“, представи в детайли проекта MAKING-CITY. В него партньори са 34 общини и организации от Европа, с координиращ партньор Фондация „Картиф”, Испания. Одобреният бюджет за Община Видин е 106 250 евро. Костова обясни още, че проектът се базира на концепцията за енергийно позитивни зони, които произвеждат нетни нулеви емисии на парникови газове и повече енергия, отколкото консумират. В град Видин са определени две зони – в ж.к. „Химик“ и в ж.к. „Бонония“, в които има концентрация на публични общински сгради (училища и детски градини).

По време на дискусията заместник-кметът Десислава Тодорова коментира, че Община Видин активно работи за постигане на по-голяма енергийната ефективност. В тази връзка тя припомни, че Общината кандидатства по Норвежката програма с проект за подмяна на уличното осветление на четири квартала в град Видин. Дискутиран беше и въпросът за перспективите пред използването на хидротермална енергия, в контекста на започналия процес по актуване на три минерални извора на територията на общината – във Видин и в селата Сланотрън и Градец.

На работната среща беше представен и друг проект, който Община Видин изпълнява. Той е иновативен за България и предвижда създаване на т.нар. One-stop-shop (обслужване на едно гише) за саниране на жилищни сгради. Идеята е да бъдат сформирани центрове, които да предоставят такава услуга на гражданите. Проектът е финансиран по програмата „Хоризонт 2020“ и е с водещ партньор Падова, Италия.

Източник: Пресцентър на Община Видин

Може да харесате още...