Читалище „ Цвят- 1870“ ще представи филм за войводата Стоян Мълчанков

Сподели в социалните мрежи:

На 8 октомври , от 18.00 ч. в НЧ „ Цвят- 1870“ ще се състои представяне на документалния филм „Премълчаното за войводата Мълчанков“.

„Най-лесно е да убиеш неприятеля – пет лева е едно куршумче, колко му е. Това не удовлетворява човека. Ще се бориш умствено за него, да му докажеш, че си повече от него. Това е борбата.“

Поводът е 100-годишнината от кончината на войводата. Той е роден е в неврокопското село Скребатно. По време на ученето си в Солунската гимназия се включва в редовете на ВМОРО. Участник и войвода на чета в Илинденско-Преображенското въстание. На два пъти арестуван и осъждан на смърт, след което освобождаван. Учител, общественик и културен деец, баща на шест деца. По време на Балканската война е войвода на чета. Народен представител в 18-ото и 19-ото Обикновено народно събрание. Близък приятел с Пейо Яворов. По инициатива на Мълчанков се изгражда теснолинейката Саранбей (Септември) – Добринище, като идеята е била тя да стигне до Неврокоп. Стоян Мълчанков е убит на 22 април 1920 г.

Източник: НЧ „ Цвят- 1870“

Може да харесате още...