В секциите с над 300 избиратели ще има възможност за гласуване и на машина

Сподели в социалните мрежи:

Депутатите окончателно одобриха смесеното гласуване на избори.

Със 124 гласа „за“ и 89 „против“ парламентът реши окончателно – в секциите с над 300 избиратели ще има възможност за гласуване и на машина, и с традиционната хартиена бюлетина, а всеки гласоподавател сам ще избира как да упражни правото си на вот. Според президента обаче ръчното броене на резултатите от машинното гласуване на практика го обезсмисля, създавайки предпоставки за компрометиране на изборния процес.

Според председателя на парламента Цвета Караянчева комбинирането на техническите устройства за гласуване с хартиена бюлетина е по искане на избирателите, защото много от тях се смущават да гласуват само на машина.

Корнелия Нинова отправи остри критики към управляващите, че в самите промени в изборното законодателство те залагат предпоставките за нарушения в него, изкривявайки волята на суверена.

„Изборите в България се фалшифицират и манипулират“

, категорична бе тя, хвърляйки вината върху 10-годишното управление на ГЕРБ. Тя подчерта, че настоящите текстове отново се правят „в последния момент“, което определи като „порочна практика“, заради което страната ни получава често критики от различни международни организации и институции.

Източник: БГ НЕС

Може да харесате още...