Видин бе домакин на кампанията „Бъди войник“

Сподели в социалните мрежи:

Събитието се проведе за втора поредна година в нашия град. То се организира от Министерството на отбраната, със съдействието на Община Видин. Неговата цел е да запознае обществото с Българската армия и да предизвика интереса на младите хора към военната професия. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

В рамките на кампанията на площад „Бдинци“ бе организирана информационна борса за набиране на войници и матроси. В нея със свои щандове участваха представители на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Военна полиция, Националният военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ – гр. Варна и Централното военно окръжие.

Кметът на Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова разгледаха информационната борса. Заедно с тях бяха и заместник областният управител на Видин Лъчезар Попиванов и началникът на Регионално управление на образованието Веселка Асенова.

Видин е град със славни военни традиции, заяви видинският кмет пред журналисти. Той напомни, че на метри от информационната борса се намира паметникът на Трети пехотен Бдински полк, в чиято прослава е създаден военният марш „Бдинци, лъвове, титани“, избран за химн на Общината.

„Искам да благодаря на Министерство на отбраната и на Военно окръжие, че Видин отново е домакин на такъв прекрасен, бих го нарекъл възпитателно-образователен почин като „Бъди войник“. Пожелавам успех на всички наши деца, които биха избрали военната професия за своя, защото България има нужда от такива млади хора, които да се грижат за нейната сигурност“, каза д-р Ценков.

Началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков благодари на кмета за гостоприемството и изрази задоволството си от активността на видинските младежи.

По време на кампанията информационната борса беше посетена от стотици жители на Видин, сред които и много деца и младежи. Особено голям интерес предизвика статичният показ на техника, въоръжение и оборудване на Сухопътните войски и Съвместното командване. Новото в тазгодишната кампания бе представеният динамичен показ на ръкопашни техники, демонстрирани от личния състав от Съвместното командване на специалните операции.

Кампанията „Бъди войник“ във Видин завърши с концерт в Общинския драматичен театър на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. В него взеха участие и популярните изпълнители Орлин Горанов и Ива и Велислава Костадинови. В програмата се включи и Ансамбълът за народни песни и танци „Дунав“.

Източник: Пресцентър на Община Видин

Може да харесате още...