Мощите на света Петка 2 години били във Видин

Сподели в социалните мрежи:

Всяка година на 14 октомври в катедралата на град Яш се отваря саркофага с мощите света Петка(Параскева) Българска и се прави лития с тях.

Според преданието гробът на света Петка е бил потънал в забрава. Докато наблизо не бил погребан един моряк, и двама местни християни имали видение, в което света Петка била облечена в царски дрехи и заобиколена от множество ангели. Тя помолила да се пренесат мощите и, и така те били пренесени в църквата „Свети Апостоли“ в Каликратия. Преданието за постническия живот довел до появата на почитание към нея, било съставено кратко житие на гръцки език, но то не било в синхрон с каноните на църквата, и тогава патриарх Николай Четвърти Музалон поръчал на дякон Василиск да напише ново житие, за съжаление оригинала е загубен.

След битката при Клокотница състояла се на 9 март 1230 година цар Иван Асен Втори постигнал апогея на военната и политическа слава, изискал от Латинската империя мощите на светицата. Нетленното и тяло било донесено и посрещнато с подобаващо уважение в столицата Търново. Тогава било съставено български вариант на житието, като има и разказ за пренасянето на мощите в Търново. Но най-известното от житията и е написаното от патриарх Евтимий житие.

Мощите ѝ са спасени от безчинствата в покорения от османците град Търново през 1395 г. – измолва ги видинският „млад цар“ Константин II Асен, син на цар Иван Срацимир. Във Видин (после и той покорен) мощите остават до 1397 г., когато султан Баязид I ги подарява на сръбския княз Стефан Лазаревич.

Нейните мощи са в Белград до 1521 г., след което се озовават в Константинопол. По молба на молдовския княз Василий Лупу – родом от с. Арнауткьой (дн. село Пороище, край Разград), Цариградската патриаршия му изпраща през 1641 г. светите мощи в столицата му Яш, където се пазят и днес в катедралния храм „Света Параскева, Сретение Господне и Свети Георги“.

Екип: Медия Северозапад

Може да харесате още...