Проблемите и предизвикателствата пред културните институти във Видин бяха обсъдени на работна среща

Сподели в социалните мрежи:

Във форума, който се проведе по инициатива на народния представител и член на Комисията по културата и медиите в 44-то Народно събрание Калин Вельов.

В срещата участваха народният представител Владимир Тошев, заместник-кметът на Община Видин по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова, заместник областните управители Лъчезар Попиванов и Анжело Методиев, както и дейци от различни сфери на културата.

Калин Вельов обясни, че целта на срещите, които провежда, е да се изгради цялостна картина за основните проблеми, на които спешно трябва да се обърне внимание.

„Набелязвам си конкретни точки, можем да го наречем и програма, която се надявам до един месец да бъде избистрена и разпозната като приоритетна в културния сектор“, каза Вельов.

Основен проблем, който бе очертан по време на работната среща, е прекъснатата връзка между образование и култура, от което следва и липсата на достатъчно млади подготвени кадри, които да работят в Симфониета – Видин, Градския духов оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“. Бе коментиран и въпросът за необходимостта от държавна подкрепа за общинските културни институти.

В рамките на дискусията заместник-кметът на Община Видин припомни плановете на ръководството да бъде създаден общински културен институт от следващата година, който да е второстепенен разпоредител с бюджетни средства и да може самостоятелно да кандидатства с проекти. Борисова подчерта, че и до момента Община Видин винаги, когато това е било възможно, е включвала културните институти в проекти – по такъв начин например Градският духов оркестър се е сдобил с нови инструменти.

Заместник-кметът благодари на народния представител Калин Вельов за инициативата и го призова:

„Разчитаме на Вас – да се чуе в Министерство на културата гласът на видинчани. Винаги сте добре дошъл във Видин!“

Източник: Пресцентър на Община Видин

Може да харесате още...