Ролята на читалищата за развитие на културния туризъм дискутираха на кръгла маса в Община Видин

Сподели в социалните мрежи:

Инициативата е част от програмата, посветена на Димитровден – Духовен празник на град Видин. Кръглата маса се проведе в залата на Общинския съвет и в нея взеха участие читалищни дейци, представители на културни институти и неправителствени организации. Приветствие към присъстващите поднесе заместник-кметът на Общината Борислава Борисова. Тя отбеляза, че само в добро сътрудничество с всички тях, Община Видин може успешно да развива културния туризъм, реализирайки креативни програми.
По време на дискусиите в кръглата маса се включи народният представител и член на Комисията по културата и медиите в 44-то Народно събрание – Калин Вельов, който е на посещение във Видин. Кметът на Общината д-р Цветан Ценков дойде да го поздрави, като сподели намеренията на местната институция, свързани с развитието на културния туризъм. Той подчерта също, че е немислимо в съвременния свят културните институти да работят сами за себе си. Д-р Ценков каза, че Видин е град с много голям потенциал и само със съвместни усилия могат да се реализират модерните идеи и програми, върху които се работи.
Калин Вельов говори за впечатленията си от пътуванията в страната и каза, че има добър пример малки и китни села да се превръщат в популярни дестинации, благодарение предимно на културния туризъм. Той изрази мнението си, че едно читалище може да покаже цяла културна програма, която включва и музика, и танци, както и да представи местната кухня. Затова неговата роля ще става още по-важна, а и към малките селища има все по-голям интерес от страна на младите хора. Друга тема, която засегна народният представител, е активното популяризиране на фолклорните фестивали и други културни прояви чрез социалните медии.
Участниците в кръглата маса споделиха добри практики и бяха единодушни, че има създадени качествени продукти и събития за туристи. Те се обединиха около идеята обаче, че това не се популяризира достатъчно, както и за въвеждането на общ бранд, който да представя дейността на читалищата в Общината.

Източник: Пресцентър

Може да харесате още...