Георги Ганецовски: Приключва един изключително успешен археологически сезон на „Калето“ в Мездра

Сподели в социалните мрежи:

Като изключително успешен определи поредния археологически сезон на античната и средновековна крепост „Калето” в гр. Мездра директорът на Регионален исторически музей – Враца Георги Ганецовски. Това съобщиха от Община Мездра.

Тази есен той продължи проучването на праисторическите пластове от многослойния обект, а неговият колега доц. д-р Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН – на културния пласт от римската епоха (II-IV в.).

Доказателство за това са многобройните находки от тазгодишните разкопки, които се извършват със средства – 13 635 лв., от държавния бюджет по Програмата за финансиране на теренни археологически проучвания и теренна консервация 2020 г. на Министерство на културата и със съдействието на Община Мездра.

Според Ганецовски най-впечатляващи са добре запазен керамичен връх от стрела, двоен каменен чук (скиптър) и великолепен костен накит (висулка от огърлица), датиращи от края на каменно-медната епоха (късния халколит), когато започва и генезиса на траките.

Сред останалите по-ценни артефакти са стилизирана зооморфна керамична фигурка с обредно предназначение, пластина от обсидиан (особено характерен за раннонеолитния обект „Оходен – Валога“), миниатюрно керамично съдче, две костени шила и художествено украсен фрагмент от керамичен съд.

Интерес представляват също керамичен прешлен от вретено, две билонови монети – антониниани от III в., както и множество кремъчни ножове, свредла и пластини от сърп.

„Тези находки отново потвърждават нашата теза, че в края на V-ото и началото на IV-ото хил. пр. Хр. това място е било обитавано от хора, които са притежавали специфични умения при обработката на животинска кожа и в направата на изделия от кост и метал, обобщи резултатите от Археологически сезон 2020 Ганецовски.

Неслучайно при предишните проучвания установихме, че тук са функционирали различни видове специализирани работилници – ателиета за топене на метал и за изработка на метални изделия, за обработка на кожа, за художествена декорация на керамични съдове, за изработка на инструменти от кост т. н.

А това още веднъж говори колко стойностен археологически обект е „Калето“ в Мездра

Източник: Пресцентър Община Мездра

Може да харесате още...