Първи фермерски пазар се откри във Видин

Сподели в социалните мрежи:

Инициативата е включена в програмата по случай Духовния празник на града – Димитровден и се провежда в рамките на един ден. Тя се организира от Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“, съвместно с Община Видин.

Щандовете на производители от цялата област са разположени на пл. „Бдинци“, където се проведе и официалното откриване.

„Искрено се надявам в град Видин фермерските пазари да се превърнат в традиция, която да отговори на съвременните нужди на обществото за здравословна и екологично чиста храна“ – каза при откриването директорът на местната структура на фонда Кремена Николова.

Тя даде думата за приветствие на кмета на Общината д-р Цветан Ценков.

„Приятно е да видя, че все повече земеделски производители се включват в такива мероприятия, което показва, че и Видинският край се опитва да възвърне своята стара слава“ – отбеляза той.

Д-р Ценков сподели, че намеренията на Общината са да реновира и създаде един общински пазар, в който наистина да се предлагат само произведени от частни земеделски стопани храни. Усилията ще бъдат насочени и към създаването на първата модерна консервна фабрика и плодово-зеленчукова борса с участието на производители от Сърбия и Румъния.

В навечерието на празника на града, той пожела здраве и Св. Димитър да закриля всички негови жители.
Тържествен водосвет за успех на начинанието отслужи видинският митрополит Даниил.

На събитието присъстваха областният управител на Видин Момчил Станков, заместник-кметът на Общината Борислава Борисова, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Емилиян Енчев и др. На пазара са изложени плодове и зеленчуци, млечни и пчелни продукти, сладка, сокове, вино и др.

Източник: Пресцентър на Община Видин

Може да харесате още...