Президентът удостои с висши държавни отличия изявени българи в областта на медицината

Сподели в социалните мрежи:

Медиците притежават силата да връщат надеждата там, където тя е отнета от болест или стихийно бедствие и да възкресяват вярата, че можеш да продължиш напред. Това заяви президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, където удостои с висши държавни отличия изявени българи в областта на медицината.

С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие държавният глава удостои проф. д-р Атанас Щерев и проф. д-р Красимир Иванов за техните заслуги за развитието на медицинската наука и образование в България. В словото си на церемонията президентът подчерта, че за проф. Щерев и за проф. Иванов медицината не е просто занаят, а преди всичко призвание, търсене и откривателство, благодарение на които са отворени врати към нови изследвания, методи и оперативни практики за спасяване на живот.

Президентът удостои и председателя на Българския червен кръст акад. Христо Григоров с орден

„За гражданска заслуга“ – първа степен. „Организирането на доброволчески операции в помощ на хора в беда е професионалният и житейски кръст, който е избрал да носи акад. Христо Григоров“, заяви в словото си Румен Радев.

Като председател на хуманитарната организация акад. Григоров работи за утвърждаването й както в страната ни, така и на световно ниво.

„Тези висши държавни отличия са само външен белег на огромната обществена признателност за вашата дейност. Убеден съм, че притежавате стотици знаци на лична благодарност, които се носят дълбоко в емоционалната памет на пациенти и пострадали, затова и вашият живот може да бъде разказан през историите на хората, на които вие лично сте помогнали“, заяви държавният глава.

От името на наградените проф. Красимир Иванов и акад. Христо Григоров изразиха благодарност за полученото признание. „За нас тези висши държавни отличия са огромна чест, отговорност и ги приемаме като акт на признателност към всички български медици“, подчертаха те и допълниха, че не ги дължат единствено на себе си, а и на екипите, с които работят.

В словото си проф. Иванов отбеляза липсата на кадри като проблем в областта на медицината и посочи, че за разрешаването му са необходими визия и дългосрочна стратегия с целенасочени инвестиции, за да могат лечебните заведения да станат привлекателни и да се даде възможност за кариерно развитие на младите хора в България.

„Силата ни е в това, че успяхме да обединим всички наши усилия в името на това да подаваме ръка и да изправим хората в нужда“, заяви председателят на Българския червен кръст акад. Христо Григоров.

Той увери държавния глава, че ще продължават да следват мисията си да работят за обединението на хората и за възвръщане на тяхната надежда.

Източник: Пресцентъра на Президента

Може да харесате още...