Тодор Кантарджиев: Маските не спасяват на 100%, но намалят възможността да се заразите

Сподели в социалните мрежи:

„Противоречивото говорене е най-опасно за обществото. Никой не се е задушил от маска, но може да се прочете какво ли не. Всички знаем, че не е приятно, но трябва да мислим за здравето на семейството и на околния. Когато някой е с маска и разговаря от разстояние, значи уважава другия и пази здравето му“. Това заяви на редовния седмичен брифинг на противоепидемичния щаб проф. д-р Кантарджиев.

Според Кантарджиев всички знаем, че не е приятно да носим маски , но трябва да мислим за нашето здраве, за здравето на семейства ни и за здравето на околните.

Той припомни, че от УНИЦЕФ са направили специални анимационно видео за деца със съвети за предпазване от COVID-19.

„Маската може да те запази 30 и повече процента. Зависи от качеството ѝ. Да не се предозира Витамин Д и да не се използват имуностимулатори постоянно, по-добре е с правилно хранене, физическа активност и добри емоции“, каза проф. Кантарджиев.

Шефът на Националната референтна лаборатория беше категоричен и че трябва да има по-строг контрол за спазването на мерките. В тази посока той се обърна и към БАБХ да следят храната за вкъщи. Кантарджиев призова да се правят и повече антигенни тестове.

Той подчерта, че е необходимо да не се преекспонира проблема с коронавируса в масмедиите, защото хората се умориха и не трябва да бъдат плашени, не трябва да се допускат и най-малките следи на масова паника.

Източник:https://www.bgonair.bg/tvonline

Може да харесате още...