Премиерът: Ако всички контактни се затворят и не излизат, заразяването се спира

Сподели в социалните мрежи:

Борисов поиска да бъде прилаган локален подход за училищата в зависимост от епидемичната картина в отделните области, а за висшите училища да решават академичните ръководства

Да бъде приложен по-гъвкав подход във всяка една сфера на социално-икономическия живот у нас, така че тя да може да функционира максимално пълноценно в условията на пандемия, разпореди министър-председателят по време на работно видеоконферентно съвещание с членовете на Министерския съвет.

Премиерът постави специален акцент върху образователната система и поиска здравният и образователният министър да предложат решение за продължаването на образователния процес в условията на коронавирус. Целта е, след изтичане на двуседмичния срок в сега действащата заповед на министъра на здравеопазването, по отношение на училищата да бъде прилаган локален подход в зависимост от решенията на областните щабове, епидемичната ситуация (достигнатите прагове) и предложенията на училищата. При университетите решенията ще бъдат взимани от академичните ръководства.

Премиерът разпореди също Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции да засилят контрола върху карантинираните и отбеляза:

„Ако всички контактни се затворят и не излизат, заразяването се спира. И, когато контролът за спазване на карантината се следи от компетентните органи, мерките дават ефект, овладява се заразяването“.

По време на онлайн съвещанието членовете на кабинета бяха запознати с дискусията на държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС по въпросите на COVID-19 вчера. Министър-председателят подчерта, че темата изисква максимална информираност на населението и широк консенсус затова решението за ваксините може да бъде взето само от парламента, където да се произнесат народните представители.

„Ако ни подкрепят, тогава купуваме и действаме в условията на пандемия. Ако не ни подкрепят, няма да купуваме“, подчерта премиерът Борисов.

Източник: https://coronavirus.bg/bg/news/

Може да харесате още...