Любопитно – Тайното общество на франкмасоните

Сподели в социалните мрежи:

Повечето теории за конспирацията днес в крайна сметка правят пълният кръг обратно до франкмасоните, едно от най- познатите тайни общества. Това е братството основано между XVI и XVII век.

С повече от 6 милиона членове по целия свят и предимно в Европа, Обединеното кралство и Америка.

Братството проследява произхода си до школите на мистериите на Древна Гърция и Египет. Това е било внушителна организация още преди определени ложи, първоначално наречени ,,Мистерии‘‘.
Орденът е създаден в различни моменти по времето на Карл Велики, Юлий Цезар, Соломон, Конфуций, Тутмос и Буда. Неговите символи се откриват в Парижките и Римските катакомби, върху Китайската стена, египетските пирамиди и на много други места.

Тайните общества и тогава и сега са свързани не само с политически и търговски въпроси, но и с въпроси имащи отношение към кралски кръвни линии и древни религии. Скритото познание е включвало тайни от далечното минало, който са осигурявали основата за теологиите на тайните общества. Тези тайни привличат вниманието на корпоративните лидери, висши членове на обществото, европейските кралски династии и дори разузнавателните агенции.
Най- известният от масонските символи е буквата G в квадрат и компас – означава геометрия. Окултната геометрия, понякога наричана ,,свещена геометрия‘‘, много време е използвала геометрични символи, например кръг, триъгълник и пентаграм. Други твърдят, че символизира гръцката дума гносис , т.с познание или мистично просветление.
Масонската традиция проследява произхода си до строителството на библейската Вавилонска кула и Храма на цар Соломон в Йерусалим.

Повечето автори проследяват масонските тайни до Ордена на тамплиерите – тези войни- свещеници на кръстоносните походи. Един автор от XVIII век твърди, че съвременното франкмасонство е основано Годфроа дъо Буйон- водач на първият кръстоносен поход, при който е завладян Йерусалим. Уолтър Уилмсхърст – високопоставен масон и автор на ,,Значението на масонството‘‘, пише, че ,,истинската ,вътрешната история на масонството никога до сега не е била разкривана дори и на самата гилдия‘‘.

Объркването и отношението на произхода на франкмасонството датира от разрива между Римокатолическата църква и Протестантската църква на Англия, когато са загубени много от архивите на масоните.
Германският масон Карл Готхелф, барон фон Хунд признават, че продължават традицията на Ордена на тамплиерите. Други членове на Ордена открито се обявяват за ,, Рицари на храма‘‘.

Масонът 33-степен Манли Хол издава повече: Франкмасонството е братство в рамките на братството- външна организация, прикриващо вътрешно братство на избраните… едно е видимо, другото- невидимо. Видимото общество е прекрасно приятелство на ,,свободни и приятели‘ ‘мъже, обединили се, за да се посветят на етични, образователни, братски каузи. Невидимото общество е тайно и най- величествено братство ,чиито членове са отдадени на служба на свещена тайна.
Масонът от XIX век Пайк признава, че франкмасонството има ,,две доктрини, едната скрита и запазена за майсторите, другата публична.
Авторът Епърсън прави наблюдение, че всеки масон ще отрече съществуването на вътрешен и външен кръг , защото средният масон не знае за тази система , докато илюминираният масон е положил клетва да не я разкрива.

Макар да се отрича, че е религия, франкмасонството предлага заместител на религията. То трябва да е предпазливо в ученията си. До наше време всеки, който е изричал на глас концепции, за които общо се вярвало, че са богохулнически, е рискувал голяма цензура от общността, телесни наказания или дори смърт. Преходът от древните тайни общества към по- съвременните тайни организации, е активизиран от въвеждането на ,, илюминатите‘‘ франкмасонство в края на XVIII Век.

Непрекъснато се подържат притеснения и спекулации за ролята на франкмасоните в световните дела. За да разберем това подозрение, да разгледаме кратък списък от значими масони, започвайки с американските президенти Джордж Вашингтон, Монроу, Джаксан, Полк, Бюканан, Джонсън, Джерълт Форд и Франклин Рузвелт. Други известни американски масони са Бенджамин Франклин, Джузепе Гарибалди, Моцарт, Мацини, Пушкин и др.

Прочутият масонски лозунг (Ред от хауса) се разглежда отнасящ се от опита на Ордена да въведе реда на познанието в хауса на различните човешки вярвания и философии в света – нов световен ред.

През 1826г франкмасонството процъфтява в САЩ, и се смята че има около 50 хиляди членове, предимно образовани мъже с професии. Един масон обаче изразява публично несъгласие със ,,своите‘‘. Капитан Морган, 30 годишен дезертьор от масонството, обявява, че планира да публикува книга, разобличаваща масонските тайни, твърдейки, че орденът е ,, проклятието на нашите граждански институции‘‘. Преди публикуването както Морган, така и неговият издател са отвлечени. Издателят е спасен, но никой повече не вижда Морган. Има слухове, че той е бил отвлечен и убит от масоните. Резутатът е негативна обществена реакция срещу масонската потайност и недостъпност. Повече от 45 хиляди членове напускат Ордена и повече от 2000 ложи затварят врати. През 1829г сенатски комитет на Ню Йорк разследва франкмасонството и съобщава, че богати и властни масони се укриват на всяко ниво на държавното управление и, че новинарските медии мълчат след като са изпитали силата на масонското влияние.

Изглежда, че единствена истинска масонска тайна е знанието за праисторически богове , които са просветлили определени хора със своите познания. Това познание е предадено чрез древните школи на мистериите на основателите както и на юдейската, така и на християнската религия, чийто традиции са включени във ядрото на съвременното франкмасонство. От Ордена на тамплиерите и по късно илюминатите.

Може да харесате още...